Министрите бързат с покупката на нови изтребители за 700 млн. лв. и емитирането на държавни ценни книжа за над 1.4 млрд. евро. Правителството трескаво започна да сключва спорни сделки за стотици милиони левове, което обикновено е сигурен белег, че няма да изкара мандата си, пише "Сега".


Евентуалните предсрочни избори могат да струват скъпо на бюджета и заради предстоящата емисия на дълг на международните пазари.

 

Вчера министрите пришпориха процедурата и предложиха на парламента да ратифицира документите. Кабинетът планира да емитира на международните пазари книжа до 1.493 млрд. евро.

 

Преди изборите премиерът Пламен Орешарски настояваше с емисията да не се бърза и тя да се изтегли за по-късно през годината. При задаващи се предсрочни избори кабинетът няма друг изход освен да забърза процедурата, защото за емисията е необходима ратификация на парламента.

 

Политическата несигурност у нас обаче може да повлияе на международните пазари и да доведе до по-неизгодни условия по дълга. Набирането на този ресурс на международните пазари се налага заради предстоящ падеж през януари 2015 г. по глобалните облигации в размер на 1.7 млрд. лв.

 

Фискалният резерв няма възможност да покрие подобно плащане. През тази година трябва да се покрият и падежи по други стари дългове в размер на 1.3 млрд. лв., както и предвиденият в бюджета дефицит от 1.4 млрд. лв.

През юни кабинетът ще реализира дълго отлагания най-скъп военен проект - покупката на нови изтребители. Решението за купуване на 9 бойни изтребителя трябва да бъде взето през юни. Според Закона за отбраната проект, който е над 100 млн. лв., също трябва да бъде гласуван от Народното събрание. Това изисква управляващите да имат стабилно мнозинство в пленарната зала.

 

Покупката на новите изтребители ще струва близо 700 млн. лв. "Първоначалното предложение е за 8 изтребителя плюс един за учебни цели, но ние се нуждаем поне от една ескадрила - на първия етап 16 до 24 бойни машини", каза министърът на отбраната. По неофициална информация вече са приключили основните презентации на компаниите, които се готвят да доставят изтребители. Това са щатската "Локхийд Мартин" с изтребители Ф-16 и шведската СААВ с "Грипен".

Преди два дни министър Найденов е разговарял със зам.-министъра на отбраната на Италия Доменико Роси за доставка на нови самолети. Италия вече даде оферта за "Юрофайтер" втора употреба. Засега няма становище дали ще се купуват нови или употребявани бойни самолети. От НАТО ясно показаха, че България трябва да инвестира в западна техника, за да намали зависимостта си от руско въоръжение.


В сряда стана ясно, че е избран и изпълнителят на най-голямата строителна поръчка - изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток". Това е консорциумът "Стройтрансгаз", а поръчката се изчислява на 3.5 млрд. евро.