"Запорират "Кремиковци", пише от първа страница вестник Труд. Държавата осъди "Финметалс холдинг" - мажоритарния собственик на "Кремиковци", да плати сумата 239,250 млн. лева като неустойка по приватизационния договор за комбината. Ако "Финметалс" не внесе доброволно парите, ще бъде издаден изпълнителен лист, а след това е възможен запор на акциите му. България вече не вярва на сълзи, цитира вестникът думи на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод искането на "Кремиковци" за 90 дни да спре стари плащания.

Създаването на енергиен холдинг цели понижаването на цената на тока, а не обратното, цитира вестник Новинар министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. В енергийното предприятие ще влезе и АЕЦ "Белене", когато бъде построена, пише изданието.

"Местните данъци ще скачат още", пише вестник Труд. Проверка на вестника установила, че общините започнали да вдигат масово данъците върху имотите.

Заради дефицита на кадри бизнесът прави заявки в чужди посолства, съобщава вестник 24 часа. Според заместник-председателя на Българската стопанска камара Дикран Тебеян гладът за работна ръка в строителството, туризма, шивашката промишленост, металургията и машиностроенето се задълбочава и няма да се справим без износ. Освен Украйна, Молдова, Македония, Виетнам интерес към страната ни проявяват Египет и Индия, казва социалният министър Емилия Масларова.

"Разследвани за измама взеха най-много пари по САПАРД", съобщава в челния си материал вестник Сега. Седемте фирми, които от миналата година се разследват от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, са сред първенците по усвояване на средства от САПАРД, пише изданието. Това стана ясно при представянето на списъка със 100 фирми, получили най-много средства по тази предприсъединителна програма от 2001 г. насам, уточнява вестникът. Документът, в който са описани всички 3 509 проекта, е предоставен от шефа на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков на парламентарната комисия за борба с корупцията.

"Вотът срещу правителството е удар срещу институциите", заявява в интервю за вестник Сега председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и депутат от БСП Бойко Великов. Проблемът корупция трябва да бъде на вниманието на институциите в държавата, но с него не трябва да се спекулира, при това политически, посочва той. Корупцията няма политически цвят, отбелязва Великов. Не можем да си правим илюзии, че корупцията може да бъде ликвидирана, но може да бъде сведена до поносими за обществото рамки, смята той.

"Вотът е репетиция за следващите избори", коментира пред вестник Стандарт социологът Андрей Райчев. Много по-опасни за управляващите бяха учителската стачка и недоволството на медицинските работници, смята той. Според него вотът е просто демонстрация на опозиционност и това е начинът Бойко Борисов и останалите му съюзници да докажат, че са способни да вземат властта след парламентарния вот през 2009 година. Отпадна съмнението, което потенциалните сътрудници на Борисов винаги са изразявали - че е царист, скрит комунист, сега е ясно, че той е лидер на най-голямата опозиционна партия и това е признато от другите опозиционни формации, коментира социологът.

САЩ приветстваха готовността на българското правителство за закриване на безмитните магазини, но очакват и следващи стъпки, за да се пресекат корупцията и организираната престъпност, пише вестник Сега, като цитира заместник-посланика на US мисията Александър Караянис по време на откритото заседание на комисията за борба с корупцията към МС.

Вестник 24 часа акцентира върху думите на министър Румен Петков, че безмитните магазини са една от причините за политическата корупция у нас.

/БТА/