Монитор

"Рейнджърите ни казват сбогом на Ирак"

Разчетите, които прави Генералният щаб, са през втората половина на декември планомерно да бъде върнат българският контингент, цитира вестникът председателя на парламентарната комисия за отбрана Димитър Дъбов. Никога досега не е ставало дума за нов мандат в Ирак, уточнил той.

Труд

"Не НАТО, а ние трябва да си пазим небето"

Заявява генерал-майор Константин Попов, заместник-началник на Военновъздушните сили. Когато е необходимо да се прецени, че трябва да се действа в интерес на нашата национална сигурност, сами решаваме какви мерки да предприемем, никой не е снел отговорността сами да си защитаваме небето, посочва Попов. Той коментира още, че опитът му от щабовете в НАТО е възможност да се развие постигнатото от много велики предшественици във военната ни авиация.

24 часа

"Като Джак Никълсън поне опитвам да боря корупцията"

Казва премиерът Сергей Станишев. Станишев перифразира героя на Никълсън от филма "Полет над кукувиче гнездо". Премиерът е отговарял на въпроси на форума "Медии и демокрация в Югоизточна Европа: професионални стандарти и журналистическо образование", организиран от ВАЦ. Трябва да има промяна на мисленето, отбелязва Станишев и посочва, че не са много хората, които не са предлагали подкуп например на катаджия. Образът на България е лош, но такъв го правят и български политици, и външни хора, коментира той.

Сега

„БСП мина на другия бряг"

В проектопрограмата на социалистите, която ще бъде утвърдена на предстоящия им конгрес, неизвестен авторски колектив е записал, че БСП е народна партия, разкрива авторът. В Европа народните партии са единствено десни, а и в устава на СДС открай време пише "СДС е народна партия", припомня той.

24 часа

"Бизнес и лобита атакуват в центъра"

Коментира политологът Румяна Коларова. Авторът разсъждава за евентуалните следизборни коалиции. Една от възможностите тя нарича "коалиция "наведени глави" - между ГЕРБ и БСП. Друг вариант според нея е съюз на ГЕРБ и Атака, като може да се стигне до кабинет на малцинството - Атака подкрепя кабинета, без да участва в него. Най-екзотичният вариант е коалиция БСП-Атака. Коларова уточнява, че да се говори сега за вероятните коалиции в следващия парламент е по-скоро въпрос на литературни умения, отколкото на политологична прогноза.

Монитор

"Надяваме се да има воля за обединение вдясно"

Посочва пред изданието Анастасия Мозер, заместник-председател на Народното събрание и депутат от ПГ на БНС. Тя напусна ЗНС и планира създаване на нова партия Обединени земеделци. Ще направим всичко възможно да насърчим дребния и среден бизнес, казва Мозер.

Новинар

"Винаги, когато Доган е застрашен, се вади етническата карта"

Коментира Атанас Атанасов от ДСБ. Не зависи от Доган етническият мир, а от обикновените хора, казва той. Сергей Станишев в името на властта сключи най-голямата корупционна сделка - влезе в коалиция с Доган и Сакскобургготски, на които трябваше да бъде потърсена отговорност за предното управление, заявява той.

Класа

"Скоро ще получим информацията за имотите на Ахмед Доган"

Обещава Бойко Великов, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. Когато правим оценка на корупционните процеси в страната, си даваме сметка, че корупцията няма цвят, за БСП е особено важно да съхранява своя морален образ, защото той е част от идентичността на левицата и на левите формации, отбелязва той.

24 часа

"И партиите на пазара за имоти"

Приблизително 7-8 милиона евро е данъчната оценка на четирите големи централи - на БСП, НДСВ, ДПС и СДС, поне още 2 милиона ще струват сградите на по-малките партии, пише изданието. Намерението на партиите да си напазаруват имотите се разбрало от доклада на Висшия съвет на БСП, подготвен за предстоящия партиен конгрес.

Сега

"Една година специален режим за младите шофьори предлага МВР"

МВР предлага по-строг режим за шофьори с под 1 година стаж. Сред ограниченията са 10 км по-ниска скорост от допустимата, забрана да се кара нощно време и по-малко точки в талона.

Сега

"С изключение на случая "Филчев" в МВнР не е имало политически натиск"

Това казва заместник-външният министър Любомир Кючюков. Досега за последните три години не е имало никакви консултации на партиите за назначаването на който и да е посланик, и не е имало политическо назначение, с изключения на известния на всички случай "Филчев", отбелязва той. Кючюков разкрива, че през последните години има места, за които няма достатъчно кандидати за дипломатическите длъжности.

Дневник

"Пазарът на зърно замръзна"

След като миналата година зърнопроизводителите понесоха огромни загуби заради сушата, в края на тази над сектора надвисна нов удар заради световното свръхпроизводство и блокирания пазар, посочва той. Ситуацията за българските фермери се утежнява и от липсата на държавни субсидии към преките европейски плащания, каквито получават производителите в останалите нови страни-членки на ЕС. От вчера зърнопроизводителите излязоха на протести, защото обещаните от земеделския министър 380 млн. лева субсидии не бяха включени в приетия от правителството проектобюджет 2009 г., допълва изданието.

Стандарт

"Жеваго осъди Кремиковци"

Компанията "Ворскла стийл", която имаше договор за ишлеме с комбината, спечелила дело в Софийския градски съд. Магистратите постановили, че комбинатът дължи на украинците 5 млн. евро и 28 хиляди тона продукция.

Новинар

„Българската банкова система е уязвима”

Причината е, че банките тук разчитат на заеми от чужбина, за да финансират отпускането на кредити. Това е мнението на американския професор по приложна икономика Стив Ханке, един от авторите на идеята за въвеждане на валутния борд в България. А ако банките майки си поискат парите, това може да повлече икономиката на страната надолу, прогнозира той.

Труд

"Плащат по САПАРД и през 2009 г."

Брюксел дава съгласието си да бъдат продължени с една година плащанията по програмата САПАРД. Добрата вест пристигнала с писмо, подписано от еврокомисарят Мариан Фишер-Боел, получено вчера.

Сега

"България спаси 200 млн. евро по САПАРД"

Вицепремиерът Меглена Плугчиева и националният ръководител по еврофондовете Димитър Ивановски занесоха миналия вторник в кабинета на еврокомисарят по земеделието Фишер-Боел последния доклад на международната одитна компания "Ърнст енд Янг". След като се е запознала с него, тя изпратила вчера писмо, с което е дала съгласие за удължаване срока на САПАРД.

24 часа

"Разследват шеф от ДПС за 1.9 милиона по САПАРД"

Окръжната прокуратура в Разград е образувала наказателно производство срещу заместник-председателя на ДПС в областта Хамза Чакър. Разследването е за злоупотреби по САПАРД.

Труд

"Емоцията в САЩ бе като нашата в 1990 г."

Сравнява Лидия Шулева, депутат от БНД и евронаблюдател на изборите в САЩ. Америка категорично избра промяната и изборът на Барак Обама е доказателство за това, отбелязва тя. На темата е посветен и коментар, озаглавен "България в часа на Обама". Администрацията на Обама и най-вече мнозинството на демократите в Конгреса трябва много решително да регулира по някакъв нов начин положението в Ирак и в Афганистан, за да може да изведе някакъв символ на промяна, смята политологът доц. Мария Пиргова, цитирана в материала. Ирак и Афганистан - това нас пряко ни засяга, иначе мисля, че новата администрация няма да промени балканската политика на САЩ и Балканите ще останат в периферията на интересите на Щатите, е нейната прогноза. Политологът Евгений Дайнов очаква от Обама да приключи по справедлив начин войната в Ирак. Не по безотговорен, а по справедлив, тоест да разтовари своите съюзници като България от присъствие в тази война, да фокусира военното и политическо усилия там, където му е мястото - в Афганистан, и да реши нещата с наше участие, подчертава той.

Стандарт

"US вотът събужда, а нашият приспива"

В България аналог на Обама все още няма, на Бойко Борисов му се иска да има този мащаб на влияние, но и ситуацията, и неговите данни показват, че случаят му не е точно такъв, смята авторът. Другите десни той оприличава на Буш и Маккейн. Големият проблем е, че у нас липсва носителят на промяната и алтернативата, който да впрегне огромно доверие, вдигайки избирателната активност, заключава авторът.

БТА