Труд

"Дебатите по вота ще са във вторник"

Вероятно дебатите по рекордния в рамките на един мандат седми вот на недоверие към кабинета "Станишев" ще бъдат идния вторник на извънредно заседание на парамента. Това стана ясно вчера, след като СДС, ДСБ, БНД, Движение "Напред" и независими избранници внесоха мотивите си за сваляне на правителството. Вотът е за цялостната политика и провал и в трите приоритета на властта - евроинтеграция, социална отговорност, икономически просперитет.

Монитор

"Вотът е последна сериозна схватка между опозиция и управляващи"

Така смята Стефан Личев, лидер на ЗНС и съпредседател на Движение "Напред". В интервю той добавя: "Освен това вече ще се изяснят може би позициите на отделните партии от опозицията. Също ще се разбере, че наистина тази управляваща коалиция не беше успешна главно затова, че лиши България от онова, което най-много й трябва - пари. Вотът на недоверие е нещо добро, стига в него да има конкретика. Вотът трябва да бъде насочен срещу канкретни провали на правителството, а не просто така към цялостната политика на управляващите."

Труд

"Съдебният съвет иска край на мотаенето на дела по болест"

Строги законодателни и организационни мерки срещу адвокати и подсъдими, които с години блокират дела, предлага Висшият съдебен съвет. Това става след проверки на 17 знакови процеса. Защитниците само два пъти ще могат да искат отлагане на дело заради болест, на третия път ще посочат заместник. А ако не го сторят, съдът ще назначава служебен адвокат, е едно от предложенията за промени в НПК.

Експрес

"15 олигарси замесени в ДДС измами"

В схемата за източване на ДДС са замесени 15 олигарси, които са се облагодетелствали чрез свои офшорни компании. Поради тази причина е била отстранена и директорката на НАП Мария Мургина, а в цялата измама са участвали близо 10 процента от данъчните служители. Това обяви лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев след срещата си с градския прокурор на София Николай Кокинов и заместника му Роман Василев. Народният предсавител обясни, че е предоставил на прокуратурата още данни за източване на ДДС, включително и за схеми, осъществявани с участието на митниците.

Новинар

"Трима следователи и прокурор поемат Мургина"

Следователят по делото срещу директорката на НАП Мария Мургина Евстати Попов е сменен и неговата работа поемат трима разследващи. Това е съобщил за вестника директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. В продължение на десет дни Попов не беше прочел материалите, които се състоят от четири папки, твърди Найденов. Попов дори не е планирал процесуалноследствените действия, които е трябвало да бъдат проведени незабавно. Делото сега се поема от екип от трима следователи и наблюдаващ прокурор.

Сега

"1:0 за ДАНС или...?"

Посочва се, че само за три дни станахме свидетели на отнемането на достъп до класифицирана информация на вече бившата директорка на НАП Мария Мургина и на заместник-директора на Агенция "Социални дейности" в Министерството на отбраната Стоян Стоянов. Според умерените оптимисти това е само първата крачка, направена от ДАНС. Освен бързия кадрови ефект, който вече бе постигнат, тя трябва да принуди прокуратурата да се разбърза. Както и самата ДАНС трябва да продължи да работи, защото на този етап видимата за обществото част е едно по-скоро формално отнемане на разрешителни. А оперативните възможности на тази служба са огромни и именно на нея се разчита да даде така необходимия тласък в борбата срещу корупцията.

Труд

"Политолог: Лошо ако оспорят изборите"

"Най-лошото, което може да се случи на българската държава и общество, е да има оспорване на парламентарните избори", обяви вчера политологът Огнян Минчев от "Прозрачност без граници". Това ще доведе до криза на държавата като цяло и ще постави под въпрос качеството на членството ни в ЕС. До подобен сценарий можело да се стигне, ако не се вземат мерки срещу купуването на гласове.

Труд

"Софийският бюджет пред последния рунд"

Днес е последният рунд от приемането на бюджета на София. Иван Нейков представя проекта на малцинството на сините в СОС. Според тях е необходимо приходната част да бъде увеличена с над 110 млн. лева. Синята опозиция изчислява, че социалните придобивки ще струват 14 млн. лева, в сферата на културата и образованието ще са необходими 51 млн., за развитие на зелените системи на София трябва да се отделят 6 млн., за инфраструктурата 22 млн. лева и т.н. Ако предложенията станат част от бюджета за 2009 г., ще бъдат направени първите стъпки за трайно решаване поне на част от проблемите на София, смята Нейков.

Труд

"5 години условно на Кузов за педофилия"

Условна присъда за педофилия от 5 години с 5-годишен изпитателен срок ще изтърпи независимият депутат Владимир Кузов. Това реши вчера Върховният касационен съд. Присъдата е окончателна. Съгласно предписанието на ВКС тя ще бъде прочетена за порицание на работното място на Кузов - парламента. Веднага след това той трябва да напусне НС. "Условната присъда говори за моята невинност. Процесът бе една изключително жалка история", коментира Кузов.

24 часа

"Партиите реботят само за богатите"

Независимият депутат Минчо Христов и доскорошният член на БСП Илия Божинов обявиха почти едновременно, че създават нови формации. Те обясняват как днес се прави нова лява партия. "В последните години хората се отвратиха от политиката на партиите - не само от БСП, от тройната коалиция, а и от така наречената дясна опозиция. Време е политиката да приеме по-хуманен образ, да се обърне към решаването на проблемите на хората", е позицията на Христов. "Как да остана в БСП с толкова олигарси", възкликва Илия Божинов, инициатор на "Българска левица". "Ние сме действената, здравата част на лявото крило. При нас идват бивши и настоящи членове на партията, както и хора, които не са били в БСП. Нова лява партия е привлекателна за тях, защото идваме и със социалистически, но и с по-широк кръг идеи - екологични виждания, за информационното общесто и т.н.", посочва Божинов.

24 часа

"Ниски данъци, пазим борд и работни места"

Планът "Станишев" получи одобрение на банките, лека критика от бизнеса и внимение от САЩ до Русия през Европа. Министър-председателят Сергей Станишев събра вчера президента Георги Първанов, председателя на парламена Георги Пирински, столичния кмет Бойко Борисов и целия дипломатически елит, за да им представи антикризисния план. Ето и основните формулировки: Правителството обещава предсказуемост в данъчната политика - няма да вдигаме налозите. Няма да пускаме да плава нито курсът на лева, нито ще пипаме валутния борд до влизането в еврозоната. Има разработен кризисен сценарий, ако се влоши значително икономическото състояние - ще бъде подкрепена банковата система. Кабинетът ще инвестира в икономиката, за да създаде и запази работни места. Техническа модернизация на предприятията чрез публична компания, която да инвестира 100 млн. лева във високотехнологични паркове за привличане на чужди инвеститори. Кабинетът ще предложи промяна в трудовото законодателство, за да осигури намалено работно време за период от половин до 1 година. Ще помогне на пенсионните фондове с нови възможности за инвестиции на парите на хората. Няма да харчи резерва.

Сега

"Банкери се скараха заради високите лихви"

Скандално изказване на банкера Стоян Александров почти взриви вчера икономическия форум. Бившият финансов министър, сега директор на Търговска ДБанк, призова БНБ незабавно да прати свои хора в 3-4 банки, които предлагат такива високи лихви по депозитите, че приличат на пирамида. Управителят на БНБ Иван Искров веднага контрира: "Няма нито една банка в България, която да се нуждае от специален надзор. Гарантирам, че финансовата ни система е напълно здрава и това личи по данните, които публикуваме всеки месец", посочи гуверньорът.

Труд

"Работодател предупреди за нова газова криза"

"Имаме информация, че през март-април е възможно втора серия на газовата криза. Украйна е близо до състояние, в което няма да може да плаща доставките на руски газ и това може да доведе до повторно "затваряне на кранчето". Бомбата хвърли вчера Иво Прокопиев, шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Той се изказа на антикризисния форум, организиран от правителството.

24 часа

"ЕК: Ще оцелеете, дръжте заплатите"

България ще се справи сравнително безболезнено със световната рецесия, прогнозира Европейската комисия, оценявайки положително взетите от правителството мерки срещу кризата. "Правете същото, както досега, и ще се спасите", посъветва финансовият комисар на общността Хоакин Алмуня вчера, визирайки бюджетния излишък и фискалната политика. Според Еврокомисията въпреки че няма спасителен план за банките и стимули за бизнеса, взетите от кабинета мерки за поддържане доверието на инвеститорите са добър ход. Решението на кабинета да се фокусира върху структурни мерки, за да укрепи гъвкавостта на икономиката, също представлява навременен и адекватен отговор на перспективите пред икономиката, отбелязва Еврокомисията.

Източник БТА