"Септември почва с разпит на министри", пише под глава "Труд". Септември може да се окаже доста горещ за някои от министрите от предишния кабинет. Очаква се след края на съдебната ваканция магистратите да привикат на разпит бившия премиер Сергей Станишев, ексминистрите Асен Гагаузов, Румен Овчаров и други техни колеги. В момента в Софийската градска прокуратура тече разследване, което трябва да изясни дали при 148 сделки, сключени от бившето правителство на обща стойност 2 158 455 515 лева, е бил спазен законът.

***

"Опозицията се спотайва, пази икономическите си позиции", коментира за "Труд" политологът Евгений Дайнов. Според него БСП и ДПС са двете сериозни, отдавна установени партии, които смятат себе си за опозиция. Те обаче не опозиционират особено по различни причини. Но в крайна сметка причината е една - не се навират между шамарите, за да пазят придобити икономически позиции. Докато това продължава, те ще се опитват да се договарят с правителството. А докато ГЕРБ е в сегашното рехаво образувание, отвсякъде податливо на лобизъм и влияние, съществува опасността такива договорки да успеят. За сметка на интересите на гражданите и на страната.

***

В интервю за "Сега" Даниела Петрова, председател на културната комисия на Народното събрание, коментира сливането на БНТ и БНР. "Очакванията са за обединяване. Да, но обединяване как? На всяка цена ли и в какъв вид - административен или юридически? Аз лично считам, че ще има дискусия по въпроса. Но каквото и решение да се вземе, според мен трябва да се запази спецификата на всяка една от медиите, защото те са различни като начин на функциониране. Т.е. и под една административна шапка да са, трябва да имат относителна самостоятелност. Моята личана позиция е да не се обединяват с оглед различното финансово състояние на медиите", е мнението на Даниела Петрова.

***

"Вече произвеждаме псевдоспециалисти", алармира от страниците на "Труд" ректорът на УНСС и председател на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов. Според него една от грешките, направени в миналото в системата на весшето образование, е разкриването на толкова много висши училища в страната. Ако към техния брой се прибавят още толкова техни филиали из всички краища на страната и картината става страховита. Защото този брой висши училища и филиали, който е около цифрата 100, функционира и обучава бъдещи висшисти с един и същ, при това даже намалял и силно застарял научно-преподавателски състав. "За какво качество на образованието може да се говори в повечето от тези структури? Това е псевдообразование, което произвежда псевдоспециалисти. Те обаче утре ще станат ръководители", предупреждава проф. Борисов.

***

В интервю за "Новинар" социологът Мира Радева коментира какво се случва в сферата на здравеопазването. Според проучвания на МБМД, чийто управител е тя, болшинството от хората са изключително недоволни от състоянието в здравеопазването. Над 91% сочат, че са необходими промени. Но ако е възможно те да станат максимално безболезнено. Хората са склонни да защитават лекарите, но само до определено равнище. Според Мира Радева приказването за реформа се е съсредоточило до това да ограничим средствата, което не е решение на проблема. Тя прогнозира, че лекарите имат шансове да получат остъпки от страна на правителството, тъй като предстоят избори идната година. Затова кабинетът "Борисов" ще гледа да си създава колкото е възможно по-малко врагове.

***

"КАТ ударно събира глоби и отнема шофьорски книжки", акцентира "Сега". Хиляди шофьори ще останат без книжки, защото са засечени от камерите на КАТ да извършват тежко нарушение, например превишаване на допустимата скорост с 31 км/ч. Констатирани са 150 000 подобни нарушения, съобщи вчера шефът на КАТ Алекси Стратиев. В момента данните се обработват и до ноември ще бъдат разпратени известия до нарушителите. Към края на годината има шанс КАТ да отчете рекордно висока събираемост на глоби.

***

Сиеста ще спасява българите от непосилната жега, съобщава "Стандарт". Фирмите и заводите да затварят за 4 часа по обяд, препоръчаха синдикалисти. От 12,30 до 16,30 ч е най-опасно, особено ако шефовете не са осигурили нормална температура, заявиха от КНСБ вчера. За по-гъвкав работен график се обявиха и от Главна инспекция по труда. Бизнесът също се съгласи с предложението на профсъюзите. Според стопанската камара по-дългата почивка в летните жеги е добър вариант, за да няма трагични инциденти на работното място.

 

ИКОНОМИКА

"Валутният борд бавно ни убива", е анализът в "24 часа" на журналиста Валери Найденов. Според него е дошло време българският ръководен екип да пенсионира 3-те слона, на които се крепи икономическата политика - плоския данък, валутния борд и постоянното оттегляне на държавата от всички стопански дейности. Найденов определя плоския данък като откровена глупост. Наистина, първата година статистиката отчете по-висока събираемост, тъй като държавата смъкна още една кожа от хората с най-ниски доходи. Скоро след въвеждането на плоския данък чуждите инвестиции рязко се сринаха до пълно изчезване. Много по-трудно е да се откажем от валутния борд, тъй като България не разполага с елит, който може да води компетентна и почтена монетарна политика. Трябва да е ясно, че докато има борд, ние субсидираме държавите от еврозоната със сума, равна на левовете в обръщение. Третият овехтял пропаганден мит е, че държавата трябва да се оттегли от всички възможни дейности. Виждаме, че резултатите са плачевни. Преките чужди инвестиции у нас се стопиха със 78% през първото полугодие на годината до 358,5 млн. евро, показаха данните на БНБ, представени от "Класа". За същия период на миналата година в България са постъпили 1,6 млрд. евро. Нещо повече - за първото полугодие капиталовложенията покриват едва 1% от БВП на страната.

 

"С данъчни на море", е темата на "Труд". В момента почти целият наличен ресурс от оперативни работници на Националната агенция за приходите е насочен към черноморските курорти. Това е съобщил пред вестника шефът на данъчните Красимир Стефанов. От общо 197 души, назначени в "Оперативен контрол" на НАП, 100 са на морето. През август София е празна, а големите обороти се въртят по морето. Масирани проверки ще започнат по софийските клубове през есента. Данъчните ще посетят всички модни заведения. "Ще заложим на постоянния контрол, а не на последващия", е казал Стефанов пред "Труд".

 

ДСБ: Парите за пенсии свършват", пише "Труд". До края на годината може да няма пари за пенсии без подкрепа от правителството. Дефицитът от над 200 млн. лева на НОИ е без покритие, а прогнозите на финансовото министерство за по-малко разходи за пенсии догодина са нереалистични. Това пък ще доведе отново до голям дефицит в системата и през 2011 г. За това предупредиха вчера от ДСБ. Тъмносинята партия няма да подкрепи предложените от ГЕРБ промени в Кодекса за социално осигуряване, заяви членът на ръководството й Радан Кънев.

"20% по-евтино море още тая събота", информира от първа страница "24 часа". В края на тази седмица повечето хотели, които досега са работили главно с чужденци, обявяват намаления. Причината е дупка между натоварения август и евтиния септември и хотелиерите въведоха т.нар. междинен сезон. Намаленията на цените започват от 8% спрямо августовските и стигат 33%. Колкото по-висока категория е хотелът, толкова по-голямо намаление прави.

 

БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Сега" коментира решението на Франция да разтури до три месеца половината незаконни ромски катуни и да върне обитателите им по родните места в България и Румъния. Това ще бъде най-масовата официална депортация в Европа след Втората световна война, защото става дума за хиляди хора. Еврокомисията подкрепи твърдите действия на френските власти. Според автора Европа трябва да инвестира не в създаването на модернизирани ромски (конц)лагери в България и Румъния, които така или иначе се превръщат в отвратителни гета, а в закупуването на коли и каравани за ромите, които желаят животът им да преминава на колела. Освен това трябва да се изграждат подходящи места в цяла Европа, където те да отсядат, щом решат да се застоят. Ромите от векове са в Европа и колкото и да бъдат подритвани от една държава в друга, няма как да бъдат върнати в Азия.

 

СПОРТ

"Българско злато от олимпиада", пише на първа страница "Труд". Боянка Костова изтласка успешно щанага от 107 кг и стана първият български шампион от младежки олимпийски игри. На подиума в Сингапур нашето момиче спечели златен медал в категория до 53 кг във вдигането на тежести. БТА