Труд

"Труд" цитира президента Плевнелиев: "Истините за комунистическия режим са живи. Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават, включително и в тежки времена", каза президентът за жертвите на комунизма на молебен, който бе отслужен вчера пред Мемориала на жертвите на комунизма до НДК. Той припомни, че на 1 февруари 1945 г. 147 българи от елита на страната получават смъртна присъда от Народния съд. "Смъртта на тези българи e един от символите на репресиите срещу българския народ, след които у нас се установява комунистическия режим", заяви държавният глава.

Случващото се в парламента "Труд" анонсира на вътрешните си страници: "Управляващите сами ще разследват МВР". Шестима депутати от ГЕРБ и един независим, принадлежащ към управляващата партия, ще проверяват вицепремиера Цветан Цветанов и действията на ведомството му по отвличането и убийството на Мирослава от Перник и полицейското насилие в Мировяне и Скравена. Това е резултатът от двучасовата словесна битка между цялата опозиция и властта за създаване на анкетна комисия, която да разследва поредицата скандали около МВР. ГЕРБ отказа органът да е на паритетен принцип между всички политически сили. Заради числения "диктат" на властта в комисията първо "Синята коалиция", а след това и БСП, ДПС и "Атака" бойкотираха органа и го нарекоха "фарс", "параван", "опит за прикриване" на истината. Лидерът на ДСБ Иван Костов иронично предложи мястото на сините да се заеме от независим, но само ако "Цветанов преразпределя субсидията".

Лекарска камара ще контролира опасните доктори, известява на първа страница "Труд". Тя ще обучава медиците, но и ще отнема правата на тези, които петнят професията и убиват пациенти. Идеята е на проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина". Той вече я е обсъждал с депутати от ГЕРБ и с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС). Всички те са дали зелена светлина на проекта. "Основна задача на бъдещата структура ще е да следи дали лекарите са в час. Ако един хирург има едва 15 операции за 3 години, той става за опасен за пациента. Такъв специалист няма да получи
сертификат и вече няма да може да върти скалпела. Камарата ще осигурява специалисти при експертизи на заплетени случаи", подчерта проф. Начев.

Монитор

"Арктически студ затвори 1062 училища", съобщава "Монитор". В Севлиево измериха минус 31,4 градуса. Морето вдига пара, корабите са обледенени. Дървена и грипна ваканция, невъзможно придвижване и студ, са причина за затварянето на училищата. Непредвидени ремонти на отоплителната инсталация и липса на гориво също предизвикват прекъсването на учебния процес на някой места. 16 са отрицателни температурни рекорда, отчетени вчера, съобщават от НИМХ при БАН. Този път Севлиево измести Кнежа с 2 градуса, защото там живакът падна до минус 31,4. Кнежа обаче остана твърдо втора и отново в града беше достатъчно студено - минус 29,4 градуса. В столицата са измерени внушителните минус 17 градуса. В Чирпан - минус 27 градуса, при минус 21,2 градуса през 1947 г. В Драгоман са отчетени минус 23,8 градуса, което подобрява рекорда от 1991 година - минус 20,9 градуса. На нос Калиакра са регистрирани минус 15,4 градуса. В залива край града морето се е превърнало в буци.

В интервю за "Монитор" председателят на Народното събрание Цецка Цачева, казва: "Плевнелиев има 100 дни, преди да го оценяваме. Заплатите на депутатите са разписани в нашия правилник, ограничаваме се в унисон с икономическата обстановка, в която всички живеем. Няма да има увеличение на възнагражденията на народните представители, промени ще се случат само ако има ръст на заплатите в публичния сектор. Най-важният закон, който ще бъде приет през тази сесия - е законът за конфискация на незаконно придобито имущество. В личен план плащам не малка цена за поста си", каза г-жа Цачева.

Сега

"Оформя се широк фронт срещу АСТА", конкретизира "Сега". Интернет доставчици обявиха, че споразумението игнорира презумпцията за невинност, а следенето ще струва стотици милиони. Вчера срещу споразумението се обявиха сдруженията на интернет-доставчиците, работодатели и българските евродепутати от БСП и десницата. "АСТА създава условия за полицейщина у нас", предупреди Светослав Димитров, изпълнителен директор на Сдружението на доставчиците на интернет у нас. По думите му споразумението прехвърля отговорността за защита на авторските права на доставчиците на интернет, което е в ущърб на бизнеса, в сегашния си вид то е обречено на неуспех. От сдружението бяха категорични, че ACTA нарушава правата на крайния потребител. Дори най-простото теглене на музика и филми от торент сайтове би могло да бъде обект на преследване. БСК също подкрепи интернет обществото в недоволството му срещу ACTA. И вчера министър Трайчо Трайков се оплете в обясненията, че България се е присъединила само по принцип към него и в хода на ратификацията страната може да изрази резерви към отделни точки. От опозицията веднага опровергаха това твърдение. "Нямаме информация да са изразени резерви от българска страна", заяви Янаки Стоилов от БСП. Над 10 000 души са изразили готовност да се включат в протестите срещу АСТА, които ще се проведат на 11 февруари в 11 часа.

Класа

"Кабинетът предлага още 5-има посланици, списъкът с имената им е даден на президента Росен Плевнелиев", информира "Класа". Най-известното име е това на Бойко Коцев, който досега беше представител на България в ЕС. Той отива в ключово посолство - Москва. "Като посланик на страната ни в ЕС Бойко Коцев добре познава дебата между Европа и Русия и обширния дневен ред между тях. Сигурен съм, че ще може да се справи със задълженията си в Москва", коментира външният министър Николай Младенов. Костадин Коджабашев отива в Испания. "Той е роден през 1962 г., дипломат от кариерата е и в момента е генерален консул във Валенсия. За него има изключително позитивни отзиви от нашата общност там, познава Испания и смятаме, че бързо ще се справи със задачите на място", обясни министър Младенов. Румен Пирончев е назначен в Пакистан, Боряна Симеонова - в Мароко, Димитър Михайлов - в Сирия. Николай Младенов не пожела да даде подробности за предстоящия си разговор с американския държавен секретар Хилъри Клинтън, която идва у нас на 5 февруари. Той избегна директен отговор и на въпроса дали ще обсъждат казусите с проучването на шистов газ у нас и търговското споразумение АСТА. Запитан дали ще се коментира обстановката в Иран на срещата, Младенов отговори лаконично: "Близкият изток се простира от Иран до Мароко".

Новинар

"Новинар" резюмира на първа страница: "Спецсъдии с мераци да са цензори на медиите". От ръководството на Специализирания наказателен съд поискаха да се запознават с всички публикации, които отразяват дейността му в медиите, предварително - "за съгласуване" - преди материалите да бъдат отпечатани. От съда искат да не бъдат наричани "Антимафия". Официалната политика на институцията не предполага даване на интервюта от съдиите при постановяване на съдебни актове, уточниха от ръководството.

БТА