Когато секторът на недвижимите имоти беше в апогея си, всеки сектор от строителството до кредиторите, печелеха от това. Всеки ден беше добър и всеки ден се откриваха нови работни места.Тези дни обаче свършиха, същото се случи и със заплатите.

Проучване сред 11 индустрии, свързани с този пазар в САЩ, показва, че шефовете на компании, които отпускат ипотечни кредити са си изкарвали най-трудно парите. Техните приходи са спаднали с 6.3 % през последните 5 години до 101 400 долара през тази година. Те са единствената група, включена в изследването, при която има спад. Това се очакваше още преди да се спука жилищния балон през 2006 година, според Ед Бъчсър, президент на базирана в Ню Джърси кредитна компания. Той казва, че скокът в цените на жилищните имоти доведе до смехотворни повишения на заплатите, а сега нещата се доближават до нормалната ситуация. Хората, които влизат в сектора, осъзнават, че той вече не ги подкрепя.

Данните показват, че заплатите на старши мениджърите в държавни и частни компании са нараснали средно с 5% през тази година до 98 700 долара. Най-силно са нараснали приходите на финансовите директори през последните 5 години - с 29.5% до средно ниво от 106 700 долара. Маркетинг директорите също добре са просперирали с ръст в заплащането от 23% до средно 103 300 през тази година. Но усмивката вече е изтрита от лицата им, коментират наблюдателите. Те казват, че през следващата година ще бъде интересно да се види как ще се движат заплатите на тези позиции, защото все още не сме изпитали пълния ефект на кредитната криза.

Търговските директори, които отговарят за кредитното портфолио на съответните институции, може да се окажат с голям спад на заплатите си. Те са най-високо платените според изследването през тази година, печелейки средно 130 000 долара годишно. При тях нарастването за последните 5 години е било около 12%. Мениджърите човешки ресурси за това време са повишили доходите си с едва 3%, с което заплатата им е достигнала 71 500 средно през 2008 година.

Други позиции, които през последните години са държали челните места по високо заплащане, също може да очакват спад през следващата година - хората от строителството и финансовите услуги. Те реално са сред най-силно засегнатите от кризата. Очаква се и търсенето на хора за такива позици значително да спадне.

 

Източник Forbes