Някои курсове във висшите училища да се признават автоматично, без да се налага студентите да посещават лекции, подготвя група в просветното ведомство. Мотивът за това е придобил вече професионален опит в практиката.

Идеята за това съобщи на депутатите министър Сергей Игнатов по време на изслушването му в комисията за борба с корупцията заради неправомерно издадена от него диплома, когато е бил ректор на Нов български университет.

"У нас още това го няма, но в напреднали страни много отдавна натрупан професионален опит се акредитира във висшето училище и някои курсове могат да ти ги признаят, защото си работил в дадена област", обясни министърът.

"Ако човек е работил дълго време, примерно е управлявал фирма или нещо друго и започне да учи икономика, може един или два курса по някакъв вид мениджмънт да му бъдат признати", даде пример Игнатов.

Професионалният опит ще се удостоверява със сертификати, може студентът да се явява и на изпити, но работната група още няма конкретни предложения в тази насока, допълни той.

Модернизирането на системата за акумулиране и трансфер на кредити в образованието безспорно е необходимо, коментира депутатът от ДПС Лютви Местан. Според него е нужно да се засили компонентът придобити практически умения, но по някакъв начин това трябва наистина да бъде свързано с процеса на обучение, за да бъдат снети съмненията за истинската стойност на придобитото умение.

Местан смята, че вече трябва да измерваме не само знанията, но преди всичко да измерваме компетентността, която е комплекс от знания и практически умения. Депутатът предлага компетентността да се измерва за всеки образователен модул, за всяка учебна дисциплина, за всеки етап и за всяка степен. Затова може да се мисли в посоката, зададена от министъра, каза той.

"Има Болонска стратегия, която урежда как се постига образователна степен и колко години трябва да се учи за нея, както и какъв вид кредити трябва да се натрупат", коментира и депутатът от левицата Валя Богданова. Според нея е проблем дали упражняваната практика представлява натрупване на кредити и затова след като бъде внесен проектът от МОН, въпросът ще се дискутира в детайли.

Културна дискусия

Според Лютви Местан, също член на образователната комисия в НС, отворен е въпросът колко продължително министър Игнатов ще отстоява идеята за професионалния опит. При тази непоследователност на политическите му послания рискуваме моят отговор да бъде даден за идея, от която той вече да се е отказал към момента на публикуването на моя коментар, презастрахова се след заседанието на комисията Местан. Нали помните, Игнатов каза, че 51 висши училища са много, но скоро ни предложи 52-рото, допълни депутатът.