Големите вложители в проблемната КТБ обаче трябва да знаят, че ако са сключили сделки, за да разделят влоговете си - те няма да се признават. Така държавата ще си спести около 300 млн. лева, предава Нова телевизия.

Някои депозити в банки вече ще са по-защитени от стандартните. Финансовото министерство подготви изцяло нов закон, с който до 250 000 лева, получени след развод, продажба на имот или като обезщетение след уволнение ще бъдат гарантирани от държавата.

След кризата в КТБ управляващите предприемат стъпки да защитят по-големи суми. Банките ще трябва да създадат нови продукти, за да изпълнят правилата, съобщава
Novanews.bg.

За да не ни наказва Европа, занапред изплащането на депозитите ще започва до седем дни след проблем с банка. И би трябвало да приключи за три месеца. За такъв период ще бъдат защитени и спестяванията до 250 000 лева. Например покупка на имот, обезщетение при развод или пенсиониране.

Икономисти са против това да се пише изцяло нов закон. Имат и резерви за въпросните нови по-защитени депозити до 250 000 лева. „Увеличението на гаранцията представлява проблем, според мен. Не разбирам защо трябва да има по-висока гаранция, в сравнение с други случаи”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Новият закон няма да важи за Корпоративна търговска банка, без значение дали ще има корекции между първо и второ четене.