ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Търговията на валутните пазари приключи разнопосочно в първия ден от седмицата, като японската йена поскъпна срещу всичките си основни конкуренти. Валутата записа 7-седмичен максимум срещу американският долар. От една страна силният ръст се дължеше на убедителната преднина, с която опозиционната партия в Япония спечели изборите, но от друга страна цените на акциите в Китай се понижиха, засилвайки апетита на инвеститорите към нискорискови активи.

Бягството от рискови инвестиции се прехвърли и върху европейските валути след старта на търговията на Стария континент. Еврото, швейцарският франк и британският паунд се понижиха срещу щатския долар, потвърждавайки спада от последния ден на миналата седмица. Впоследствие обаче, единната валута получи подкрепа от макроикономическите новини и успя да възстанови първоначалните си загуби. Данните за потребителските цени в Еврозоната отчетоха спад с 0.2% на годишна база през август, което беше под предварителните прогнози за понижение с 0.3%.

Най-слабата валута на пазара през отминалата сесия беше канадският долар, който поевтиня спрямо всички останали свои конкуренти. Валутата отчете силен спад в минутите след обявяването на данните за брутния вътрешен продукт в страната за второто тримесечие. Индикаторът регистрира значително по-силно понижение спрямо предварителните очаквания, свивайки се с 3.4% на годишна база. В допълнение към това данните за предходното тримесечие бяха ревизирани в посока надолу, маркирайки най-слабите показания от 1961 година насам.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Open – 1.4306; High – 1.4367; Low – 1.4255; Close – 1.4332

Евро/долар се намира във възходящ тренд, но многобройните опити за пробив на зоната около 1.4340 засега са неуспешни. Продължаване на ралито минава през преодоляване на тези нива, след което ще последва тест на 1.4405 и 1.4447.

Ключови нива на подкрепа са 1.4280 и 1.4255. Докато евро/долар се намира над тези равнища, вероятността за продължаване на краткосрочния възходящ тренд изглежда по-голяма.

 

GBP/USD

Open – 1.6276; High – 1.6329; Low – 1.6182; Close – 1.6284

През последните няколко сесии наблюдаваме временно изтощаване на низходящия импулс след 1.7041. Въпреки това този тренд е все още валиден, докато двойката се намира под изобразената на графиката тренд линия, която е текущо проектирана при 1.6374.

Първа цел в посока надолу е вчерашното дъно при 1.6182, следвано от 1.6152 и 1.6032.

 

USD/JPY

Open – 93.58; High – 93.58; Low – 92.53; Close – 93.11

Долар/йена продължи низходящия си тренд, като се отправи към трите дневни дъна около 91.70 от средата на юли. Трябва обаче, да отбележим, че на по-ниските времеви мащаби двойката навлезе в зоната на свръх продажбите, затова можем да очакваме частична корекция на спада. За да бъде валиден започналия след 97.77 низходящ тренд, долар/йена трябва да остане под проектираната на графиката тренд линия при 93.54.

БенчМарк Финанс АД не е отговорно за загуби вследствие на инвестиции, основани на прогнози или друга информация, представена тук. Съдържанието на тази публикация не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание, гаранция или внушение от страна на БенчМарк Финанс АД, че клиентите могат да извлекат полза от представените тук стратегии или че загубите във връзка с тях могат или ще бъдат ограничени. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Клиентите следва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова, да доведе както до загуби, така и до печалби. БенчМарк Финанс АД използва публични източници на финансова информация, като не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализите. БенчМарк Финанс АД е под надзора на Българска народна банка и Комисията за финансов надзор.