Високорисковите валути, сред които еврото, британската лира и австралийският долар, попаднаха под масиран натиск още в началото на тази седмица и продължиха да разширяват загубите си по време на вчерашния търговски ден. Американският долар и японската йена се възползваха от моментното колебание сред инвеститорите и категорично взеха предимството на своя страна. Страховете от изминалите няколко дни са свързани главно с рисковете от по-бавно възстановяване на световната икономика. Последните колебливи данни от Китай, Европа и САЩ намалиха апетитът за риск и дадоха нова посока на валутните пазари.

 

Още вчера Китай занижи прогнозата си за ръст на брутния вътрешен продукт за 2012 г. Последните очаквания бяха за растеж от 8%. На фона на все още несигурната макроикономическа среда отвъд Океана и буксуващите европейски пазари Пекин понижи целевия ръст на 7.5%.

 

В същото време брутният вътрешен продукт на еврозоната отчете свиване през четвъртото тримесечие на миналата година. Ревизираните данни показаха забавяне на икономиката на евроблока с 0.30%. Това е първият спад на БВП от второто тримесечие на 2009 г. насам.

 

Утре е падежът на облигационния заем на Гърция. Страната вече получи втория пакет финансова помощ на стойност 130 млрд. евро и вероятно ще успее да се разплати с кредиторите си, но пазарът недвусмислено показва, че не е готов да се довери напълно на Атина в дългосрочен план. Гърция пое ангажимент пред ЕС и МВФ за безпрецедентно орязване на заплати, пенсии и работни места през следващите години, но опитът до момента показва, че местното правителство е силно в обещанията, но не и в действията.

 

В края на седмицата се очакват данните от Министерството на труда на САЩ. Според средната прогноза равнището на безработицата в страната през февруари ще остане на сегашното ниво от 8.30%, но за същия период икономиката ще разкрие с 35 хил. работни места по-малко спрямо отчетените през януари.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Отваряне – 1.3216; Връх – 1.3224; Дъно – 1.3102; Затваряне – 1.3115

 

 

Липсата на подкрепа за еврото изпратиха двойката до ново дъно при 1.3102. Доларът търси агресивно все по-високи максимуми и оставя впечатление, че трудно ще даде на единната валута да си върне предимството. Доларът е в по-изгодна позиция в дългосрочен план, след като вече се справи и с подкрепата на 89-дневната средна, но това не изключва възможността от кратки възходящи корекции.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5861; Връх – 1.5881; Дъно – 1.5695; Затваряне – 1.5715

 

 

Курсът достигна близо до долната граница на широкия рейндж, който следим от няколко седмици. Изглежда, че потенциалът на късите позиции и обръщащата свещ от миналата сряда вече е изчерпан. Условията за корекция в полза на британската лира се подобряват, но преди това доларът може би няма изпусне възможността да тества още веднъж нивата около 1.5650.

 

USD/JPY

Отваряне – 81.55; Връх – 81.57; Дъно – 80.57; Затваряне – 80.88

Йената взе по-солидно предимство вчера и ще опита да използва събраната инерция, за да разшири допълнително корекцията. Пикът на този импулс може би ще се окажат нивата около 80.00, където очаквам търсенето на долари да се увеличи значително.