Възнаграждението на директора на Applе Тим Кук се е увеличило над два пъти през миналата година, достигайки 9.22 милиона долара, благодарение на рекордното поскъпване на акциите на компанията, пише Гардиън. То е значително по-малко обаче от възнаграждението на новия директор продажби Анджела Арендс, която получава 73.3 милиона. 

Годишната заплата на Кук за данъчната година, която приключи през миналия септември, включва 6.7 милиона долара бонус върху базовата му заплата от 1.75 милиона и други компенсации за над 744 000 долара. Това става ясно от документи, подадени в Комисията за ценни книжа и борси. През 2013 година пакетът на Кук беше оценен на 4.25 милиона долара. 

Документите показват детайли и за пакета от възнаграждения на бившия изпълнителен директор на Burberry Анджела Арендс, която оглави търговската дивизия на Apple през месец май. Арендс получава акциите на стойност 70 милиона долара заедно с 1 милион заплата, 1.6 милиона бонуси и 500 000 долара бонуси при назначаване. Компанията посочва, че целият пакет на Арендс достига 73.3 милиона и е най-големият в Apple за миналата година, информира Фокус.  

Преди да се присъедини към Apple Арендс беше един от най-добре платените мениджъри във Великобритания, като притежаваше дялове на Burberry на стойност 37 милиона долара. Около 37 милиона от акциите й в Apple са компенсация за акциите в Burberry, които повече не може да притежава, а 33 милиона са предложени, за да бъде привлечена в компанията. 

Не за първи път Apple дава големи пакети от дялове на топ мениджърите си. Когато Кук наследи съоснователя Стив Джобс, ставайки изпълнителен директор през 2011, той получи 378 милиона долара. 

Цената на акциите на технологичния гигант достигна 119.75 долара през ноември, правейки Apple най-високо оценената компания на американските пазари. През октомври Apple заяви, че очаква печалбата й за последното тримесечие на 2014 година да бъде между 63.5 и 66.5 милиарда долара. Компанията ще обяви приходите си от първото тримесечие на 27 януари.