Властите в САЩ смятат да предприемат правни действия срещу една от големите швейцарски банки Wegelin & Co, тъй като имат подозрения, че тя е подпомогнала американски граждани в укриването на данъци. Информацията е на агенция Ройтерс, която се позовава на двама независими един от друг източници.

Основана през 1741 година, Wegelin е една от най-старите банки в Швейцария. Ако институциите в САЩ пристъпят към действия спрямо нея, това би подронило принципите, по които функционира банковата система в алпийската страна от средновековието. Още през 2007 година американските власти се опитаха да попречат на практиката по укриване на данъци чрез задгранични финансови операции, като призоваха банките по света да споделят информация за това. Един от поводите за подобно преследване бе съмнение, че финансовата корпорация UBS се възползва от данъчната тайна, възприета от швейцарските институции. Стартиралата по този начин акция доведе до конкретни действия срещу близо 12 големи клиенти на швейцарски банки и обтегна двустранните отношения.

Ескалацията на напрежението идва със заплахата за наказателен процес срещу 11 швейцарски банки, включително Wegelin & Co, които са заподозрени в офшорно прехвърляне на средства на десетки хиляди богати американци, с което им помагат да прикрият облагаеми доходи.