Популярни Интернет услуги като Skype, Gmail и Hotmail могат да бъдат забранени в Русия – Федералната служба за сигурност /ФСБ/ предложи на правителството да забрани използването им, тъй като били заплаха за националната безопасност на Русия. Инициативата на спецслужбите доста категорично е отклонена от Кремъл след закрито заседание.

Предложението на ФСБ се основава на това, че информационният трафик в изброените мрежи е кодиран. Използват се „шифровъчни криптографски средства“, произведени извън Русия. Те са непробиваеми за системата СОРМ, използвана от руските спец служби, за да събират при нужда информацията, предавана и получавана от всеки конкретен ползвател на телематични услуги, включително Интернет.

Други информационни услуги са си стиснали ръцете с ФСБ, като например руските власти вече имат ключа към шифъра на Blackberry и могат да свалят от него „оперативна“ информация, ако поискат. Но до Gmail например достъпът на правоохранителните органи не е регламентиран. Това според спец службите затруднява провеждането на оперативни мероприятия.

Руските правозащитници засега облекчено въздъхват: съответното министерство, Кремъл и депутатите не подкрепят предложението на ФСБ. Засега вмешателство в частния живот, каквото е нарушението на тайната на кореспонденцията, остава възможно само с разрешение на съда при действителна заплаха за националната сигурност, а не по усмотрение на спец службите.

Руското министерство на комуникациите например отклонява това предложение с аргумента, че „на гражданите нищо не трябва да се забранява, особено Интернет“. Депутат от Думата коментира: Човек може първо да изпие бутилка водка и после да отиде да минира някоя гара, но това не означава, че продажбата на алкохол трябва изцяло да се забранява.

Но въпреки всичко, от кабинета на Путин многозначително казват накрая: „Очевидно е, че много технологически достижения носят както добро, така и зло“.

Достъп до услугата Gmail предоставя Google. Американската компания коментира решението в Русия: Използваме системи за защита на ползвателите ни от неоторизиран достъп. При получаване на искане от чужди правоохранителни органи, в съответствие с договорите за взаимна правна помощ, предоставяме исканата информация.

Статистиката сочи: от Русия до Google през миналата година са отправени по-малко от 10 подобни искания, докато спец службите на САЩ са отправили 5000 искания, 83% от които са удовлетворени.

Microsoft, компанията която предоставя достъпа до Hotmail, говори че винаги е била готова за сътрудничество с руските органи на държавната власт. От 2002 г. в Microsoft работи и програмата Government Security Program.

Като цяло, малко компетентни хора в Русия гледат сериозно на инициативата на ФСБ, коментира Газета.Ру. „Изказват се първо безумни идеи, за да може след това да се получат някакви отстъпки от споменатите ресурси“.

А може би в навечерието на президентските избори в Русия, службите се страхуват от повторение на арабските вълнения и нова Facebook – революция?

Тогава Skype надали е най-стабилният месинджър. Комерсиалните програми имат по-ниско ниво на защита; постоянно се разработват програми с усъвършенстващо се ниво на защита. На форумите както на левите, така и на десните радикали често се препоръчва какво програми трябва да се ползват, за да не попадне информацията в ръцете на спецслужбите.