Когато европейските лидери подготвиха „суровата“ сделка за спасителния план на Кипър през март, те целяха да сложат край на икономическия модел, подхранван от руските капитали.

Заможните руснаци със спестявания в Кипър изгубиха милиарди, пише New York Times.

Руснаците обаче, макар и тежко ударени от взетите мерки, са на път да получат нещо, далеч по-интересно.

„Искаха да „изхвърлят“ руснаците, но в крайна сметка им дадоха нашата основна банка“, коментира неотдавна кипърският президент Никос Анастасиадис.

През март европейските лидери изпробваха провеждането на по-различна политика. Тя имаше за цел да накара кредиторите и спестителите да си поделят риска и да плащат за грешките на банките, като по този начин се спестят средства на данъкоплатците.

Тази стратегия обаче имаше някои непредвидени последствия в случая с Кипър. Тя целеше да премахне това, което Германия и други европейски държави разглеждаха като „мръсни руски пари“.

Вместо това тази стратегия внедри Русия още по-здраво в европейската финансова система, като даде на нейните плутократи мажоритарно участие, поне на хартия, в най-старата и най-важната кипърска банка.

„Който контролира Bank of Cyprus, контролира острова“, коментира адвокат, който движи делата предимно руски клиенти в Кипър.

Около 38% от парите на вложителите с депозити над 100 000 евро бяха обърнати в акции.

Най-големият пакет от акциите би трябвало да отиде при притежателите на депозити, които са изгубили парите си в Laiki Bank.

При преобразуването на депозитите в акции все пак повечето от тях се оказват в ръцете на руснаци, допълва изданието.