По-достъпни за обикновения инвеститор са акциите на строителната Трейс груп холд АД от днес. Осъществения сплит в съотношение 1:10 даде на акционерите повече като брой акции и възможност за още по-голяма ликвидност с тях на борсата.

След като вчера търговията с TRACE спря на 81 лв. за лот, тази сутрин с отчитане на осъществения сплит, цената стартира от 7.340 лв. за акция, а към момента се движи на ниво 8.198 лв. средно за лот или с изменение от +12.56%.

Именно с техническата промяна на пазарната цена на акциите на Трейс се обясняват значителните изменения в нивата на индексите BG40 (+1.91%)и BGREIT, (-3.30%) в състава на които влиза строителната компания.

От Българската фондова борса оправдаха голямото изменение при равнопретегления индекс с Дойче бьорзе, чиято платформа XETRA ползваме за търговия в София. Германците са допуснали техническа грешка във връзка с отразяване на корпоративно събитие. Борсата поема ангажимента допълнително да информира обществеността когато проблемът бъде отстранен.

На Трейс й предстои и процедура по вдигане на капитала до 24.2 млн. лв., което ще се извърши със собствени средства чрез емитирането на 22 млн. нови акции. Вчера изтече срокът, след който новите притежатели на акции от дружеството вече нямат право да участват в увеличението на капитала.

На последното Общо събрание, акционерите гласуваха за разпределение на дивидент от печалбата за 2010 година, като сумата от близо 580 хил. лв. ще донесе по 0.2631579 лв. брутен дивидент на акция.

В момента Трейс груп холд АД е с капитал от 2.2 млн. лв., разпределен в същия брой акции с номинал 1 лв. всяка. Преди да подходи към процедурата по сплит на акциите, дружеството се открояваше с висока пазарна цена на акциите си не само сред аналозите в своя бранш, но и сред останалите публични компании.

По дефиниция сплитът на акции изпълнява две функции - той прави по-достъпни книжата на дадена компания, като технически намалява цената им, като от тук произтича и втората функция, а именно подобряването на ликвидността с даденият инструмент на борсата зради относително ниската му цена.

Трейс груп холд АД се появи пред инвеститорите като старозагорската  компания, построила участъка от магистрала Тракиця до Стара Загора. При първичното й публично предлагане на 26 октомври 2007 година инвеститорите се бориха за записване на 200 хил. акции, чиято емисионна стойност бе 110.50 лв. за лот. Желаещите да притежават акции на TRACE тогава бяха толкова много, че IPO- то постигна рекорд по презаписване на предложеното количество акции от 1 480 пъти.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!