Конфликт между Агрополихим АД и Солвей Соди АД за ползване на хранилище за производствени отпадъци е на път да остави около 1 000 души без работа. Това стана ясно след среща между представители на двете компании в КНСБ.

Агрополихим е ползвало  хранилището, собственост на Солвей Соди, но договорът за това е изтекъл миналата година. В момента собственикът на съоръжението иска по-висока такса за ползването му, с която пък от Агрополихим не са съгласни.

В същото време, компанията има право да ползва хранилището до 30 ноември 2011 година, съгласно комплексните разрешителни и на двете дружества, издадени от Министерството на околната среда и водите. Дотогава предприятието-ползвател се задължава да изгради собствена пречиствателна станция. Ако това не се случи, ековедомството може да му наложи санкции.

По време на срещата в КНСБ между представители на двете дружества стана ясно, че от Солвей Соди няма да искат банкова гаранция от Агрополихим, за да продължат да отдават за ползване хранилището, но преговорите между двете компании продължават. Ако не се постигне съгласие, от това ще спечелят вносителите на торове от Русия, Грузия, Украйна, Казахстан, категоричен е Красимир Бербенков, заместник-изпълнителен директор на „Агрополихим” АД.

Според него, постоянните промени в българското законодателство са причина за това досега да не е изградена пречиствателна мощност.