България е европейски рекордьор по всички параметри на криза в строителния сектор. Докато в други държави строителната индустрия спадаше по няколко процента, в България последните две години драмата наистина е изключително сериозна и строителната индустрия спада с по 25 - 30% на година. Това каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министър Плевнелиев посочи, че в строителната индустрия са работили около 248 000 души, а сега те са със 100 хиляди по-малко. Спрямо рекордната за строителния сектор 2008 година България в момента е 50% надолу и това е един драматичен спад, докато в други държави цифрите са далеч по-малки. Министър Плевнелиев посочи, че основните двигатели на чуждестранните инвестиции в България бяха недвижимите имоти и свързаните с тях индустрии на финансови услуги, на лизинг.

Всичко това в момента е много тежка ситуация. Чуждестранните инвестиции са паднали десетократно и сега по думите му те са под 90 млн. лв. В тежки моменти ние, трябва да бъдем солидарни трябва да използваме синергийните ефекти, каза още министърът. Агенция Фокус