Калифорния е едно от най-добрите места за живеене в света още от предколумбовите времена. Тогава индианците, обитаващи слънчевия щат били едни от най-слабо развитите в Америка, тъй като природата им осигурявала невероятно изобилие.

В наши дни Калифорния е дом на кинозвезди, милиардери и водещите ИТ компании в света. Дори обикновените хора в щата има къщи с басейни. Благоденствието се дължи най-вече на сектора на услугите и бизнеса с филми и софтуер, но и на селското стопанство. Икономиката на щата е най-голямата в САЩ и една от най-големите в света.

Оказва се обаче, че природата не може да поддържа нарасналото благоденствие на калифорнийците. Калифорния използва повече вода, от който и да е друг щат в САЩ, като средното потребление разпределено на човек за ден е 685.16 литра.

А водата изглежда свършва. Губернаторът на щата Джери Браун нареди безпрецедентно задължително намаляване на потреблението на вода с 25%.

Последните данни от планината Сиера Невада, която осигурява приблизително една трета от водоснабдяването на Калифорния, показват, че снежната покривка е едва 5% от обичайните за този период на годината нива. Това означава, че щатът е изправен пред вероятността за небивала суша през това лято.