Дълговете за ток, парно, вода и телефони ще могат да бъдат събирани от фирмите само за период от три години назад. Това стана ясно от тълкувателното решение на Върховния касационен съд по искане на националния омбудсман Константин Пенчев. През лятото на миналата година той поиска тълкуване от ВКС каква е давността за битовите плащания, тъй като имаше постъпили жалби от граждани за противоречиви решения на различните съдилища – дали давността за стари сметки е 5 или 3 години.

„Бях приятно изненадан, че на моето питане се получи отговор, има решение от двете колегии на Върховния касационен съд – гражданска и търговска. Доколкото знам това решение вече е на подпис, само с едно особено мнение е прието, че става дума за периодични плащания. Щом са плащания за топлофикация, електричество, вода, мобилни телефони, те са периодични плащания по Закона за задълженията и договорите и те се погасяват с 3-годишна давност", каза омбудсманът.

Той допълни, че е бил предизвикан да сезира ВКС след като в приемната му е занесено решение на СГС, което е било „обратното на уж установената тактика", като хората са били принудени да платят за пет години без право на обжалване решението. „Това вече ме мотивира да искам официално да има решение на двете колегии, защото то по закон е задължително за всички съдилища и вече няма как някои съдилища да приемат, че те могат да имат друго мнение", каза Константин Пенчев.

Той допълни, че хора, които са били осъдени да платят стари задължения с по-голяма давност, няма да могат да се възползват, а тепърва за в бъдеще ще се отнася това. Ще се отнася и за процеси, които текат в момента. „Става дума за тълкуване на закон, а не за нов закон, който има обратна сила", каза той.

Решението от датата на постановяването му задължава всички съдилища да тълкуват член 111 от Закона за задълженията и договорите по този начин – че всички битови плащания най-общо казано са периодични плащания и се погасяват с 3-годишна давност, обясни омбудсманът.

Пенчев припомни, че общественият защитник има две основни правомощия – да сезира Конституционния съд и общите събрания на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, когато има противоречива практика. По неговото мнение правомощието е много важно, защото няма по-голям бич за хората от противоречивата съдебна практика.