Сърбия ще потърси подкрепата на Международния валутен фонд за увеличаване на пенсиите и заплатите в публичния сектор, докато в същото време премиерът Александър Вучич намекна, че може да свика предсрочни избори.

Неговото правителство оряза пенсиите и заплатите през миналата година като част от опитите му да си осигури сделка за заем в размер на 1.2 млрд. евро от МВФ, съобщава Reuters.

Сега Вучич заяви, че планира да вдигне пак възнагражденията в публичния сектор, тъй като правителството отчита по-добри от очакваните резултати от фискалната консолидация.

Според сръбския премиер, фондът е склонен да разреши подобен ход, въпреки че след първото преструктуриране на сръбските задължения, от МВФ бяха категорични, че "всякакви фискални преизпълнения трябва да бъдат използвани за редуциране на високия публичен дълг".

През юли държавният дълг на Сърбия достигна 72.3% от брутния вътрешен продукт на страната, при целево ниво от 60% от БВП.

В същото време премиерът, който дойде на власт през април 2014 г., намекна, че обмисля да свика предсрочни избори, тъй като е уверен, че ще спечели нов четиригодишен мандат заради своята лична популярност и караниците в редиците на опозицията.