Поредна смяна в собствеността на австрийската фирма BT Invest, която е мажоритарен собственик на "Булгартабак", е настъпила през януари 2015 г., съобщава "Капитал".

Австрийският търговски регистър показва, че в началото на годината лихтенщайнската офшорна фирма Livero Establishment е продала дела си от 50% от BT Invest на друга лихтенщайнска - Stiga Anstalt.

Всичко това е станало за пореден път тайно, без да бъде искано разрешение нито от Комисията за защита на конкуренцията, без да се уведомяват инвеститорите в борсовата компания, още по-малко пък да се отправя оферта към тях през търгово предложение, за което би трябвало да настоява Комисията за финансов надзор.

А компанията е третото по големина публично дружество на БФБ с около 280 млн. лв. пазарна капитализация.

Смяната на ключов акционер в собственика на цигарения холдинг и мълчанието около промяната сега могат да станат тихомълком заради вече получени благословии от верига институции, посочва "Капитал".

С влиянието си над съд и регулатори соченият от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев за собственик на "Булгартабак" Делян Пеевски вече получи амнистия за аналогични действия.

Съдът реши, че като се сменя собственик на собственика, няма нужда от търгово предложение към миноритарните акционери. А КЗК на два пъти вече обясни, че когато офшорки придобиват "Булгартабак", няма концентрация.

Единия път твърдеше, че в дъното стои физическо лице без друг бизнес, а във втория - че офшорката не е предприятие и няма нужда от преценка на регулатора.

Сега "сделката" е огледална на тази отпреди година - променя се собствеността на 50% от капитала, а купувач е аналогична офшорна структура. Удобно в момента КЗК няма ясно становище трябвало ли е да бъде уведомена за новата смяна или не, нито дали ще се самосезира по случая.

Заради тези изгодни решения сега излиза, че пряко нарушение няма. Остава обаче проблемът, че всяко голямо публично дружество спокойно може да стане собственост на който и да било без оповестяване и контрол от регулатори.