Съвсем скоро към армията на бездомниците, които спят по улиците, ще се присъединят и хора, представители на средната класа. Това показва проучване, проведено във Великобритания и публикувано в днешния брой на вестник Guardian.

Основната причина за тази нерадостна тенденция е кризата. Връзката между спада в икономиката и ръста в броя на бездомниците по улиците е директна, отбелязват изследователите.

Последните данни, които те са успели да съберат, разкриват, че 44 160 бездомници са били настанени в социални приюти през това лято, като това е с 10% повече, спрямо същия период на миналата година. Това е и първото увеличаване от години насам в броя на хората, които спят по улиците на Великобритания.

През миналата година социалните са се погрижили и за 189 хил. души, които са получили право на временно настаняване, за да не изпаднат в ситуация на нямащи къде да нощуват.

Статистиката показва още, че около 3 600 бездомника, които спят по пейките на Лондон, не са британци, а са главно емигранти от Източна Европа, които не могат да си намерят работа, но и не могат да съберат достатъчно пари, за да се приберат по родните си места. 

Според представители на благотворителните организации, тази криза се стоварва най-силно върху бедните слоеве от населението, но рискът съществува и за останалите групи в обществото, като например представителите на средната класа.

Всяко чувствително намаление на средствата за социални грижи и помощи, каквито се обмислят от властите като част от политиката по намаляване на бюджетните разходи, ще доведат до това, че представители на средната класа да се окажат без дом.



В благотворителните организации смятат още, че правителството трябва спешно да инвестира в строителството на нови жилища, като облекчи бремето върху собствениците на имоти.

Изследването разглежда и проблема за така нареченото "прикрито бездомничество", което представлява семейства, които живеят в една стая, защото не могат да наемат цял апартамент. В момента над 630 хил. домакинства живеят по този начин, като най-много от тях са в югоизточната част на острова. Тази тенденция се влошава през лятото, а причината е че значителна част от наемотаделите във Великобритания се опитват да се освободят от наематели, които са на социални помощи.