Енергийната политика на Полша и възможностите за сътрудничество с България в тази сфера ще обсъдят представители на полски енергийни компании и институции с български журналисти във Варшава.

Голяма част от полската енергетика се стопанисва от държавата. Повече от 90 на сто от електроенергията в Полша се произвежда от въглища. Затова Европейската комисия многократно е отправяла препоръки към страната да развива повече производството на ток от ВЕИ.

До 2020 г. Полша трябва да постигне 15 % дял на зелената енергия в общото си потребление на ток. За сравнение – целта, която България трябва да постигне до 2020 г. е 16 %.

В Полша биомасата има най-голям потенциал за развитие от всички видове ВЕИ. Амбициите на страната са да се превърне в европейски лидер в използването на биомаса в общото си потребление на зелена енергия.

Полша използва близо 14 милиарда кубически метра природен газ на година, като две трети от него се доставят от Русия. В страната се строят междусистемни газови връзки със съседните й страни, а до 2-3 години ще бъде завършено и строителството на терминал за втечнен газ.

Стратегията на страната до 2020 г. предвижда и строителството на ядрени централи. Миналата седмица по време на посещението у нас на полския премиер Доналд Туск българският му колега Бойко Борисов обяви, че са се разбрали да си сътрудничат в енергийната сфера, но без да говорят за конкретни проекти.