Производителите на електроенергия от възобновяеми източници трябва да плащат цена за достъп до преносната мрежа.

 

Това предложение е направила работна група в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи в четвъртък членът на комисията Еленко Божков, цитиран от БТА.

Подобна мярка беше предложена през есента на 2012 г., за да се компенсира дефицитът, предизвикан от разходите на мрежовите компании за изкупуване на зелена енергия.

 

Тогава обаче тя обаче беше отхвърлена с няколко решения на Върховния административен съд. Това не попречи на трите частни мрежови оператора да получат няколкостотин милиона лева преди отмяната на спорното решение.

 

Сегашната такса няма да доведе до увеличаване на техните приходи, а само на тези на ЕСО, в чиито активи е преносната мрежа. Въпросната цена на достъп ще е 2.70 лв. за мегават час.

 

Според Божков разходите по управление на ВЕИ при системния оператор са по-големи и не са покрити от никого. Операторът на преносната мрежа се е позовал с изградени нови 110-киловолтови далекопроводи, които свързват вятърни паркове в Североизточна България с преносната мрежа.