Най-голямата банка в България по размер на активите, УниКредит Булбанк, планира да увеличи кредитирането с до 15 на сто през следващата година и така да подкрепи очакваното икономическо възстановяване в най-бедната страна в ЕС, заяви нейният изпълнителен директор, цитиран от Reuters.

Левон Хампарцумян прогнозира растеж между 1 и 2 на сто през следващата година. Като ускоряването на темпа на развитие ще зависи до голяма степен и от политическата ситуация.

"Ние планираме да увеличи, кредитирането с 10 до 15 на сто през следващата година ", каза той . "Трябва да помагаме на нашите клиенти в усилията им да растат и да консумират".

С активи на обща стойност 12.7 милиарда лева, УниКредит Булбанк, подразделение на италианската UniCredit, е водещ заемодател в Бълагрия с кредитен портфейл от 9.2 млрд. лв. към края на юни.

Хампарцумян , който е и председател на Асоциацията на банките в България, заяви, че България се нуждае от по-стабилна политическа среда за икономическото възстановяване.

"Предвидимостта на политическата среда е важен фактор за растеж за нашите корпоративни клиенти и важен фактор за потребителите ", каза той.

Икономиката на България вероятно ще регистрира ръст от едва 0.6% през тази година, след като нарасна със само 0.8% през 2012 година.

Хампарцумян заяви, че неговата банка ще подкрепи както корпоративното и така и кредитирането на дребно, като прогнозира умерено възстановяване на доверието на потребителите след частично възстановяване на сектора на недвижимите имоти.

"Потенциалните загуби по време на възстановяването от лошите кредити ще бъдат по-малко, отколкото бихте очаквали в по-развитите страни. Това ще бъде относително бавен процес, но възстановяването на стойността на тези заеми ще бъдат разумно и ще подкрепи системата ", каза Хампарцумян.

По думите му УниКредит Булбанк няма дa търси нови придобивания в страната, но размествания в банковия сектор може да има заради сливане или придобиване на банки в Гърция.