За поредна година хората, които са си купили стаж, за да могат да се пенсионират, намаляват. Тази тенденция започна след 2014 г., показват данните на Националния осигурителен институт.

Миналата година в пенсия са излезли 3148 души благодарение на това, че са си купили до пет години недостигащ им стаж. За сравнение през 2015 г. новите пенсионери с купен стаж са били 4439. 

Почти всеки четвърти с инвалидна пенсия работи 

 

Всяка четвърта пенсия е под 161 лева 

 

Въпреки реформата българите получават все по-дълго пенсия

 

Миналата година, както и тази за мъжете и жените изискуемите стаж и възраст за пенсия растат с по два месеца. Заради завишаването на условията от НОИ прогнозират, че все повече хора ще се пенсионират с недостигащ стаж.

За миналата година например 23% от новите пенсионери за стаж и възраст всъщност са чакали да навършат 65 г. и 10 месеца, тоест по-високата от общата възраст, защото не са имали достатъчно стаж.

Броят на месеците осигуряване, които се купуват, обаче не се променя. Средно около 22 месеца стаж са купували хората миналата година. Това означава, че те са платили средно по 1645 лв., защото до края на декември за един месец стаж се плащаха по 74.76 лв. От януари обаче месец стаж вече е по-скъп - струва 86.48 лв.

Причината е в увеличението на осигурителната вноска за пенсия с един пункт на 18.8% и на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се на 460 лв. Миналата година НОИ е "спечелил" близо 11.7 млн. лв. от плащането на осигурителен стаж. Общо 5038 българи са си купили стаж - до пет години за времето, през което са учили висше образование или са правили докторантура.

Тук се включват и пенсионираните благодарение на купения стаж - тези, които са навършили общата възраст за пенсиониране, но не им стигат до пет години стаж. Тази обща група също намалява - за 2015 г. те са били над 6700 души.

Хората с диплома от университет могат да си купят годините на ученето, но не повече от 5, по всяко време. Експертите съветват да го направят по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, тоест ще им излезе по-скъпо.