53,9 % от хората в България ще са в работоспособна възраст през 2050 г. Това се казва в доклад на Световната банка, представен от главния икономист на институцията за Европа и Централна Азия Индермит Гил. В момента хората, които са в работоспособна възраст, са 68,3 на сто. В същото време хората, които са в пенсионна възраст в момента, са малко над 17 процента, докато през 2050 г. – те ще бъдат над 33 на сто от населението. Средно Европа губи по 1 млн. работници годишно, обобщи Гил.

Докато Северна Америка ще увеличава броят на работниците си, Европа ще губи своите и то Европа като цяло – всички 45 страни, които са обхванати от доклада, каза Гил и допълни: „Ние ще губим приблизително по 1 млн. работници годишно. Страни като България и Румъния ще губят дори повече работници като съотношение спрямо работната сила. На това трябва да се обърне внимание", категоричен е експертът.

Друга важна тенденция е продължителността на престоя на хората на пазара на труда и продължителността на живота. Гил даде за пример Франция, където сега един французин се е пенсионира девет години по-рано, отколкото през 60-те години. В същото време продължителността на живота е с около 6 години повече. Т.е. сега се получават 15 години повече, за които пенсионната система трябва да плаща в сравнение с 60-те години. По думите на специалиста няма пенсионна система, която може да издържи на такъв удар.