Централната банка на Швейцария остави непроменено съотношението, на което поддържа франка към еврото и то остава 1.20 франка за евро. В изявление след заседанието на борда на директорите президентът й Томас Джордан даде да се разбере, че ръководството ще продължи да полага усилия да задържи този курс и че натискът за поскъпване на франка остава в сила. На днешното заседание на Swiss National Bank бе решено още основната лихва да остане непроменена и така тя продължава да е 0%.

 

Точно преди година швейцарската банка взе решение за обвързване на франка към еврото, за да спре поскъпването на местната валута. Тя започна да расте заради бягството на инвеститорите към сигурни активи, за какъвто се смятат, например, златото и франка. За да поддържа този курс обаче, Швейцария поддържа огромни валутни резерви, като от месец август миналата година до сега те са скочили с над 64% до 419 млрд. франка, което се равнява на 70% от Брутния й вътрешен продукт.

 

Преди днешното заседание в инвеститорските среди се носеха спекулации, че банката може и да промени фиксирания курс от 1.20 франка за евро и да го направи, например, 1.21 франка за евро, тъй като това би отхлабило примката на огромните валутни резерви. Но това не се състоя.

 

Икономистите пък се притесняват от инфлация в страната, а също и от изпадане на икономиката в рецесия. Точно преди седмица излязоха данни, които показват свиване на Брутния вътрешен продукт с 0.1% през второто тримесечие на годината. Причината за спада е в свиването на експорта към Европа, която страда от дълговата криза. Ако ситуацията се запази такава, може да се очаква, че и третото тримесечие на годината ще отчете понижение на Брутния вътрешен продукт, което вкарва Швейцария в техническата дефиниция за рецесия.