Самият проектозакон за ограничаване на разплащанията в брой описва как текстовете му могат да бъдат заобиколени по законен начин. Това заяви пред Дарик доц. Димитър Динев, председател на Асоциацията за противодействие на икономическите измами.

Текстовете на закона забраняват кешовите плащания над 5 000 лева, но прави изключение за влагането и тегленето на пари в собствени сметки, както и в сметки на недееспособни съпрузи и близки роднини. Според Динев, това е една от нишите, които и сега се използват за измами.

От приходната агенция обясниха за Дарик, че текстовете целят да ограничат възможностите за измами. 

Забраната на кешовите разплащания над 5 000 лева и плащането на заплатите по банков път са част от множеството предложения на данъчните за изваждане на светло на сивия сектор. Според Димитър Динев, обаче, от текстовете няма смисъл, особено ако законът допуска толкова много изключения. Имам чувството, че е направен специално за някакви хора с тази точка или алинея две, коментира той.

Законът обхваща както разплащанията до 5 000 лева, така и валутната им равностойност. Извън обсега му, обаче, остава работата на бюрата за обмяна на валута.  

И ако действително трябва ние като общество да тълкуваме каква е целта дали е да излязат тъмните пари на светло, мисля, че тази цел няма да бъде постигната, смята Динев.

От агенцията за приходите обясниха за Дарик, че всички изключения, описани в проектозакона, целят да подпомогнат борбата с данъчните измами и опитите за узаконяване на нечисто спечелени пари.