Управляващото мнозинство отново разреши извършването на замени гори от един поземлен район за друг. Промяната е заложена в промените в закона за горите, като при окончателното гласуване участваха 87 депутата - 71 гласуваха "за", 12 "против", а 4 се въздържаха. Според новите текстове замяната ще се извършва със заповед на земеделския министър, а когато оценката на замяната е над 100 000 лв., окончателното решение ще се взима от кабинета. Няма да се допуска замяна да се извършва, когато има разлика от 5 на сто в стойността между двата имота. Мнозинството отхвърли предложението на Петър Курумбашев от БСП да се позволи единствено замяна в съседни територии.

„Предлагам повече да не може да се прави това. Ако купиш гора във Видин, да можеш да си я замениш в същото землище във Видин. Но да не можеш да я смениш с гората на морето. Изведнъж обаче се оказва, че ако управлява БСП такива заменки - от Видин за Варна – е много грозно да се правят. Обаче ако управлява ГЕРБ, това е прекрасно и такива заменки могат да се правят. Кога бяхте искрени? Когато критикувахте тези заменки или когато с този закон искате да ги допуснете“, попита Петър Курумбашев от БСП

„Колеги, хубаво е, че се събудихме. Член 35 урежда онова ужасно понятие замяна, срещу която вие като бяхте в опозиция създадохте много интересна обстановка в България. Тук, на площада имаше много народ и ние при все че бяхме убедени, че това е един сериозен инструмент за управление на горските активи, наложихме забраната на понятието забрана. Днес вие въвеждате отново тази замяна“, обясни Юнал Тасим от ДПС.

„Искам да обърна внимание, че думите „заменки“ и „замяна“ бе превърната в мръсна дума не от сегашното управление. Искам да кажа следното: замяната за физически и юридически лица в момента по смисъла на предложението на законопроекта се разрешава само за изчистване на съсобственост, само в тази хипотеза. В останалата част замяната между държавата и общината, когато горските пътища фактически се водят държавна собственост, а цялата гора е общинска и тогава общината не може да вложи инвестиция в тази горски пътища или между общини тогава, когато трябва да изчистят. Значи с хипотезата за замяна между физически и юридически лица и държавата е само за изчистване на съсобственост. Има достатъчно много рестрикции за начина, по който ще се извърши замяната, така че да няма разлика в цената на имотите, да не бъде кон за кокошка“, коментира зам.-министърът на земеделието Георги Костов.