Комисията за финансов надзор /КФН/ разпространи информация за участие в европейско изследване относно влиянието на новата регулация Solvency II, уреждаща започването и упражняването на застрахователна и презастрахователна дейност.

Българските застрахователни компании също трябва да вземат участие в изследването, което се провежда в периода август 2010 – ноември 2010 г. На база на количествените резултати от QIS 5 - Quantitative Impact Study, които ще бъдат обработени до април 2011 г., Европейската комисия ще финализира въвеждането на мерките по директива „Платежоспособност II“.

От КФН предлагат на застрахователите преведени на български език формуляри за QIS 5, както и наръчник за попълването им, който може да бъде намерен на сайта на българския надзорен орган.

От изключителна важност е всички компании да се запознаят в детайли с новите изисквания и да се подготвят в срок за тяхното изпълнение - посочва КФН. Участието в петото количествено изследване на влиянието на новата регулация е необходимо за целта.

Улеснението с документацията, предложено от КФН е ценно за тези, които ще я попълват, тъй като самата директива в работен вариант е близо 650 страници, а само техническите спецификации за попълването на формите на QIS5 са в обем на 350 страници.

Европейската комисия се надява да получи 75% участие на компаниите в сектора застраховане, включително и малките застрахователни компании, за да има ясна обратна връзка какви ще са последиците от предлаганата регулация, касаеща техническите провизии, операционния риск, разпръснатия риск, собствени фондове, провизии и други специализирани данни. Комисята гледа на това изследване и като тест за състоянието на застрахователната система.

Относно Платежоспособност II

Директивата Платежоспособност ІІ обобщава разпоредбите на повечето действащи сега директиви и същевременно въвежда изцяло нови изисквания към платежоспособността, системите за корпоративно управление, отчетността, публичното разкриване на информация и надзора върху застрахователната и презастрахователната дейност. Директивата дефинира нов режим за определяне платежоспособността на застрахователите, който в сравнение с действащия дава по-голяма тежест на качеството на управление на рисковете и вътрешния контрол, като се отчитат всички количествено измерими рискове, на които са изложени застрахователите.

Директивата “Solvency II” изисква застрахователите да извършат самостоятелна оценка на рисковия си профил - т.нар. ORSA, (Own Risk and Solvency Assessment). Новото изискване за капитал (SCR - Solvency Capital Requirement) е в зависимост от рисковия профила на застрахователя, вземайки под внимание всички измерими рискове, както и техниките за управление и минимизиране на риска, калкулирайки стойността, изложена на риск (т.нар VaR - Value-at-Risk), която трябва да минимизира вероятността от неплатежоспособност в рамките на една година до 0.5%, т.е. 1 събитие на 200 години. За определяне на изискуемия капитал се използва стандартна формула, чиито основни характеристики са дефинирани в директивата, макар и все още да има допускания и параметри, които са в процес на доуточняване.