Не се очаква рязко покачване на такса „смет" с пускането в експлоатация на завода за преработка на отпадъци в София, заяви Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик. В момента се плаща за сепариране и депониране на отпадъците, а с пускането на завода, разходите ще са други.

Възможно е да се промени методиката за изчисляването на такса „смет", защото се работи по по-справедлив модел, каза още Фандъкова.

До края на март трябва да има избран изпълнител на завода за боклук в София, обясни столичният кмет. Най-късно до 2015 г. заводът ще бъде готов. Той ще бъде на площадката, в която е пречиствателната станция и депото. Фандъкова увери, че всички процедури по отчуждаване са приключили. Готови са и екологичните оценки.

Биологичните отпадъци ще се компостират. Останалите ще разделят и преработват, обясни Фандъкова. Съвсем малка част от отпадъците ще се депонират.

В три района на София ще започне пилотно да се измерва количеството отпадъци на домакинства. За тях няма да се променя законът, но целта е да се разработи по-справедлив модел за таксата. Този проект ще започне догодина. Фандъкова не уточни как точно ще се измерва количеството боклук, защото това е работа на експертите.

Още тази година започва проект за разделно събиране на отпадъци в „Кремиковци" и „Овча купел", каза още столичният кмет.