До обществени поръчки вече ще бъдат допускани и фирмите, които имат задължения към хазната на стойност до 200 000 лева. В момента участието на длъжници в поръчки е забранено.

Предложението за облекчаване на режима е внесено между двете четения на Закона за обществените поръчки в парламента от депутати от ДПС, научи "Труд". Текстовете ще бъдат разглеждани в четвъртък в правната комисия към Народното събрание за второ четене.

Първоначалната идея на Министерския съвет беше забраната за участие на длъжници в обществени поръчки изобщо да отпадне.

Справка на страницата на Народното събрание показва, че свои мнения срещу промените в закона са дали не само фирми и неправителствени организации, но и две министерства - на земеделието и на спорта.

Първото оспорва задължителното формулиране на количеството и обекта на поръчката, а според второто промените противоречат на европейското законодателство.
Именно заради забележките депутатите са приготвили и нови текстове.

Депутатите планират да запишат и текст, според който максимум 30% от поръчката да може да се дава на подизпълнител. До участие в конкурсите няма да се допускат осъдени за дълг към подизпълнители фирми. Освен това изискване за наличие на финансов ресурс от компаниите ще може да се поставя само ако това е нужно за изпълнението на поръчката.

Когато се поставя такова изискване, размерът на ресурса не може да бъде повече от 50% от стойността на поръчката, предлагат още от ДПС.

Да не се иска гаранция от участниците, когато те са кооперации на хора с увреждания, предлагат от ГЕРБ. Оттам искат също така да отпадне правото на възложителите да задържат гаранциите за участие, когато се обжалва процедурата.

Депутати от БСП смятат да затегнат и режима при обжалване на процедурите. Фирмите, които искат да оспорят решение на възложителя, освен такса ще трябва да внесат в комисията по конкуренция депозит в размер на трикратно увеличената гаранция за участие, която е до 1% от стойността на поръчката.

Той ще се освобождава до 10 дни след произнасяне на КЗК или след отказ за образуване на производство. Предлага се също да се увеличат глобите за непубликуване на информация до 50 хил. лева.