Основни тенденции в развитието на българското висше образование през последните години бяха откроени при представяне на рейтинговата система на вузовете.

Сред тях са увеличаване на броя на студентите, които се учат в професионалните направления с добра реализация на труда, и намаляване на броя на студентите в направления с по-слаба реализация на трудовия пазар.

Заповед: Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение

Георги Стойчев, от консорциума, изготвящ рейтинговата система коментира пред БНР:

Структурата на висшето образование се доближава до нуждите на обществото и пазара на труда у нас. Българските висши училища подготвят повече лекари, учители, инженери, в сектор сигурност и отбраната, в култура и изкуство. Подготвят се обаче по-малко икономисти, юристи, политолози“.

istock
istock

По думите му се наблюдава по-добра реализация на завършили студенти, както и ръст на доходите на завършилите. Увеличава се броят и качеството на научните публикации. Удвоява се броят на чуждестранните студенти.

Студентските стажове в администрацията стават целогодишни 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев направи преглед на важни промени в българското висше образование и посочи. 

Висшите училища не само трябва да привлекат млади хора, а преподаватели трябва да станат най-добрите студенти. За да се случи това, трябва да има изпреварващ ръст на МРЗ за длъжността „асистент“. Ще предложим тя да бъде 1300 лева от 1-ви януари“. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg