Студентите от още 8 специалности ще бъдат освободени от такси, става ясно от проект за промени в постановления на МС в областта на висшето образование. Сред тях са африканистика и класическа филология в СУ, ядрена енергетика в ТУ-София, металургия в ХТМУ и др.

Според прието през юни т.г. постановление кандидат-висшистите в осем приоритетни професионални направления и осем защитени специалности няма да плащат такса за обучението си от 2020/21 г. Става дума за направленията педагогика на обучението по, математика, физически науки, химически науки, химични технологии, религия, енергетика и материали и материалознание.

Специалностите, в които студенти са освободени от такси, пък са арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка филология, унгарска филология, румънска филология, хебраистика и хидростроителство.

Към тях да се добавят още осем специалности, които осен това се обявяват и за защитени.

Такива са "Африканистика" и "Класическа филология", "Ядрена техника и ядрена енергетика" в СУ, "Топло- и ядрена енергетика" (степен бакалавър) и "Ядрена енергетика" (магистър след бакалавър) в Техническия университет – София, "Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост" (степен бакалавър) и "Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост" (магистър след бакалавър) в Университета по хранителни технологии - Пловдив; "Металургия” в Химико-технологичния и металургичен университет; "Корабостроене и морска техника" в Техническия университет-Варна; "Технология на дървесината и мебелите" в Лесотехническия университет-София.

istock
istock

За компенсиране на разходите за освобождаване от такси на ВУЗ-овете ще бъдат предоставени средства от бюджета на Министерството на образованието и науката.

По-високи такси в университетите у нас

Така Софийски университет "Св. Климент Охридски" ще получи 7 300 лева, Технически университет - София 7 350 лв., Химикотехнологичен и металургичен университет - София 8 400 лв., Технически университет - Варна 1 625 лева, Университет по хранителни технологии - Пловдив 2 460 лева, а Лесотехнически университет - София 10 01 общата сума е 37 145 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg