Месечна стипендия в размер на 100 лв. ще получават студентите, които следват във важни за българската икономика направления като педагогическите, физическите, химическите и инженерните науки и които имат високи резултати на матурите след 12 клас. 

Това съобщиха от министерството на образованието и науката.

Държавата дава 50 млн. лв. за студентски кредити

Съгласно решение на Министерския съвет, стипендиите ще се отпускат на студенти, които са сред първите 10 процента с най-високи оценки на изпита по български език и литература за страната, а на втората матура по предмет по избор резултатите им са над средните също на национално ниво.

Стипендия ще получават и студентите, които са имали над средния за страната успех по български език и са сред 30-те процента с най-високи резултати на втората матура по предметите  „Математика“ „Физика и астрономия“ или „Химия и опазване на околната среда“.

Ще имат ли хубави общежития и нашите студенти



Условие за отпускане на стипендия е студентите да са избрали обучение по едно от 36-те приоритетни за българската икономика професионални направления - сред тях са „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“,  „Химични технологии“  и други.

Стипендията ще  бъде допълнителна към другите две, които студентите получават и сега  - за успех и доход, както и за отличен успех.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg