Допълнителни 49 000 000 лв. за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища одобри правителството.

От общата сума за БАН са предвидени 10 000 000 лв., а за държавните висши училища - 39 000 000 лв., съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Благодарение на финансирането ще се увеличат възнагражденията на 2271 представители на академичния състав на БАН и 12 070 представители на академичния състав в 33 държавни висши училища.

Одобрените средства са част от усилията, които държавата полага за развитието на научноизследователския сектор и академичния състав, и са свързани, и с подобряването на качеството, резултатността и ползите от изградения научен и експертен потенциал на страната.

Вдигат заплатите на военнослужещи и цивилни служители

Средствата за повишаване на заплатите ще позволят да бъдат привлечени изследователи, да се стимулира качеството на публикационната и издателската дейност, както и на научната експертиза в помощ на държавните институции.

istock
istock

Очакваният резултат от увеличението им е учените бъдат мотивирани да въвеждат нови методи на преподаване, базирани на усвояване на компетентности, както и да се насърчават на повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе и до развитие на академичния състав.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase