Започна подаването на заявления за еднократна финансова помощ от 300 лева за родителите, чийто деца ще са в първи или осми клас през новата учебна година.

За Варна до момента са подадени 652 заявления за първокласници, за учениците в осми клас - 458. Това каза пред БНР Христина Димитрова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в община Варна.

Частните уроци поскъпнаха

Средствата се отпускат независимо от доходите на родителите при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. В бюрата на Дирекция „Социално подпомагане“ се подават заявление и служебна бележка от училището, където е записано детето, като при подаването родителят трябва да представи документ за самоличност. Документите са подават на място, по пощата, по имейл или по електронен път, като крайният срок е 15 октомври.

На еднократната помощ нямат право родители, чийто деца са записани в частни училища.

istock
istock

Отпуснатата еднократна помощ подлежи на връщане, ако ученикът не постъпи в училище, ако не продължи обучението си или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини, обясни Христина Димитрова.

За изминалата 2021/2022 учебна година наказани да възстановят помощта са 18 родители на първокласници и 63 на осмокласници. Най-честата причина е направени повече от 5 неизвинени отсъствия от училище на детето им за един месец.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg