Ръст в търсенето и по-високи цени при частните уроци. Това отчитат образователните школи на прага на матурите, показа проверка на Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. Заради онлайн обучението  все повече родители и ученици търсят варианти за допълнителни знания.

Най-сериозно е търсенето на частни уроци сред учениците от 7, 10 и 12 клас, на които в края на учебната година им предстоят матури и изпити за външно оценяване. Поне половината родители смятат допълнителната подготовка за задължителна, за да бъде прието детето им в желаното училище, показва проучване сред 400 български родители, учители и ученици. През последните две години на пандемия частните уроци са поскъпнали с между 20 и 50 %, показват офертите в образователните школи.
 
За Мартин Стоянов това е най-важната година в клас. Само след месец му предстои матура, а от оценката от нея ще зависи къде и как ще продължи образованието си след 12 клас. Уроците в училище обаче не се оказват достатъчни, за да се справи с изпитите, смята зрелостникът. И затова през последните месеци залага на допълнителна подготовка в частна школа. 
 
"Заложените часове по учебна програма са по-малко от необходимото. Материалът в училище не се изучава така обширно и не се обяснява толкова добре, а индивидуалното обучение е нещо, което аз предпочитам", твърди ученикът в 12 клас Мартин Стоянов.

Променят точките от тестовете за НВО на учениците

На прага на изпитите след 7-и и 12-и клас, интересът към частните уроци расте, отчитат и в образователните школи. Най-вече при кандидат-гимназистите. Някои от школите дори организират интензивни курсове буквално месец преди матурите и външното оценяване.
 

istock
istock

"Там напрежението е по-високо и от страна на родители и от страна на ученици; при зрелостниците – те могат да започнат и една самоподготовка в къщи. Организираме пробни матури тук, а също и подготвяме и самите кандидат-гимназисти за пробните матури, които се организират в училищата. Много от учениците усещат несигурност в знанията си, които са получили при онлайн обучението", заяви Таня Тодорова – управител на школа за частни уроци.
 
След повече от две години редуване на уроци пред екрана и уроци в класната стая – за Мартин справянето с материала за матурата става още по-трудно. И усеща пропуски в подготовката по български език.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg