Ръст на търсенето на частни уроци, отчитат образователните школи, на прага на 15-ти септември. Заради онлайн обучението през последната година все повече ученици търсят варианти за допълнителна подготовка, за да наваксат пропуснатото, информира NOVA.

Най-сериозно е търсенето на частни уроци сред учениците, които започват 7-ми и 12-ти клас, на които през новата учебна година им предстоят изпити за кандидатстване. До момента поне половината от тях посещаваха допълнителни курсове, показват изследванията.

Kак ще се процедира при откриването на учебната година

Цените на частните занимания варират – подготовката в школите излиза около хиляда лева, а индивидуалните уроци вървят средно между 30 и 50 лева на час.

По кои предмети е най-голямо търсенето на частни уроци и колко ще трябва да подготвят родителите за допълнителна подготовка на децата си тази есен?

След една година уроци пред екрана вместо в класната стая – за Даниел и Даяна справянето с отделните предмети става все по-трудно.

istock
istock

„Малко по-сложно се обяснява през онлайн обучението – по-трудно се разбира като го гледаш на един екран и не го виждаш на живо”, смята Даниел.

„По-трудно възприемам уроците в къщи, защото по-лесно се разсейвам, не ми е добре вкъщи да уча. Виждах спънки в математиката повече отколкото българския”, казва Даяна.

Ще издават ли служебно документи за помощи за ученици

Разликата в резултатите при уроците онлайн през последната година отчитат и родителите. 

„Предвид големия обем, заложен в учебните планове, децата нямат необходимото време за поемането на целия този материал – особено, когато е онлайн – пък и това, че това не са в академична среда донякъде им влияе, защото те не могат да усетят респекта, който имат към учителя, към средата в училище, и малко или много вкъщи се разсейват”, казват родители.

istock
istock

За бъдещите седмокласници предстои една от най-важните години в клас. Тъй като от резултатите в края й ще зависи в кое училище ще продължат средното си образование. Затова - за да наваксат пропуснатото – тази есен Данаил и Даяна ще разчитат на частни уроци.

Повече по темата гледайте във видеото

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg