Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Гълъб Донев и до министъра на образованието Николай Денков, в която настоя за служебно издаване на удостоверенията на родители на първокласници и осмокласници, срещу които от тази учебна година те получават еднократна помощ от 300 лева.
 
В жалбите си родителите изразяват недоволството си, че са принудени да се редят по опашки в училищата, в които са записани децата им. Посочват, че Агенцията за социално подпомагане изисква от тях да предоставят бележки, че децата им наистина ще учат в първи или в осми клас, за да им се отпусне помощта от 300 лв.
 
„За първи път през 2021 г., всички деца, записани в първи и осми клас, ще получат еднократна помощ, която в действителност оказва сериозна подкрепа за подготовката на децата за първия учебен ден, но не мога да не отбележа, че съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, еднократната помощ за ученици, записани в първи клас или осми клас, се отпуска въз основа на заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

Към заявлението декларация са посочени като необходими за прилагане документи, в случаите, в които дирекция „Социално подпомагане“ не може да получи информацията по служебен път. Един от тях е удостоверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище“, отбелязва Диана Ковачева.

За помощта от 300 лв. могат да кандидатстват родители на деца в I или VIII клас

Тя посочва още, че при положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните кое дете къде е записано, са налични в информационна система на МОН, АСП следва да извърши тази проверка служебно, следвайки отдавна въведения в администрацията принцип, че ако тя разполага с дадена информация, не би следвало да я иска повторно от гражданите.
 

istock
istock

„В тази връзка се обръщам към Вас с препоръка да не се изисква от родителите предоставяне на удостоверение, че детето/децата им са записани в първи или осми клас на държавно или общинско училище, а информацията, съдържаща се в тези удостоверения да се обменя по служебен път между Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане.

Този подход е особено наложителен в момент, в който страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, наложила въвеждането на редица ограничения, целящи да избегнат струпването на много хора в закрити помещения и необходимостта да се осигури възможност за дезинфекция на учебните заведения преди началото на учебната година“, пише омбудсманът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg