99% от безплатните учебници са доставени по училищата. Тези дни бройката вече ще е на сто процента, каза във Варна образователният министър проф. Галин Цоков, предаде "Фокус". Това са учебниците от 1-ви до 7-ми клас.

До 15 септември ще бъдат качени и в ПДФ, така че всеки ученик да може да ги ползва от своя профил, каза още той.

За учебната година 2024-2025 ще работим всички ученици да могат да ползват ПДФ-разширения за учебниците си, стана ясно още от думите на проф. Цоков.

Как да получите помощ за ученик

Сега за първи път от 2016 година работим по Наредба 10, в частта й за външното оценяване. Целта е при форсмажорни обстоятелства ученикът да може да се яви на друга дата.

Много важно, подчерта той, е че ще се увеличи с 15 минути първият модул на външното оценяване след 7-ми клас по БЕЛ и Математика. Така учениците по него вече ще разполагат със 75, а не както до сега с 60 минути. Вторият модул остава с дължина от 90 минути.

istock
istock

Другата промяна касае два въпроса по Математика. до сега те са с по две подусловия, което автоматично ги прави не два, а четири въпроса. Сега това ще се промени. Другата промяна е, че въпросите ще бъдат с практическа насоченост, каза той.

Промяна ще има и в учебното съдържание по Математика.

Колко ще струва на родителите подготовката за училище тази есен


Друга такава ще обхване и часа по Физическо възпитание и спорт, така че да може да се избира вид спорт, обясни още министър Цоков.

За домашните ще има промяна. Тя ще касае това, че учителят може да избира да дава групови домашни. Оценките обаче могат да са и групови, и индивидуални, по преценка на учителя, обясни още образователния министър.

Работим за увеличаване на спектъра на уменията, които трупа ученика, допълни той.

Ще бъде засилено преподаването на хуманитарните науки, природните науки, математиката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg