Ученици и учители ще се запознаят с новостите в технологичния сектор, като участват в семинари и практически обучения, организирани от бизнеса. В инициативата са включени 147 държавни и общински училища, които ще получат близо 300 000 лева по Националната програма „Бизнесът преподава“.

Представители на предприятия ще участват в учебния процес в 122 училища. Специалистите ще запознаят децата с практическата приложимост на технологиите по изучваните от тях предмети. Целта е учениците да бъдат мотивирани да изучават професии и профили в областта на предприемачеството и STEM компетентностите. За този модул са предвидени 232 294 лева.

Кабинетът отпусна близо 2,6 млн. лева по програми за образованието

През тази година 155 преподавали от 25 училища ще повишават знанията и уменията си в реална работна среда. Учителите ще се запознаят с развитието на технологиите и съвременните изисквания на пазара на труда. За тези дейности са разпределени общо 67 671 лева.

Средствата по програмата се предоставят за командировъчни на гост-преподавателите, за осигуряване на материали и консумативи за обученията и за закупуване или наемане на техническо оборудване за целите на обучението. Увеличават се фирмите, които са отказали държавно финансиране и ще участват в обученията безвъзмездно.

istock
istock

Разширяването на „Бизнесът преподава“ дава възможност за включване и на училища, които обучават ученици в начален и прогимназиален етап. Най-голям интерес има към фирмите от ИТ сектора и темите „Роботика“, „3D принтиране“ и „Виртуална реалност“. Повече професионални и профилирани гимназии работят съвместно с компании в сферата на туризма, счетоводството, предприемачеството, маркетинга, строителството и др.

Списък на училищата, одобрени за финансиране по НП „Бизнесът преподава“, можете да видите ТУК.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg