Близо 100 000 деца и ученици ще получат обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие по проект „Успех за теб“ по новата програма „Образование“ – 2021-2027, финансирана от ЕС.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при подписването на договора по програмата заедно с проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на ИА "Програма за образование" и ръководител на Управляващия орган.

Това е първият проект, изпълняван от МОН, който ще бъде финансиран по новата програма, по процедура „Обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училищното образование”. Финансирането е в размер на 151 123 000 лева. Освен самите деца и ученици, чрез дейности по този проект ще бъдат обхванати и техните родители, каза проф. Сашо Пенов.

Синдикат настоява за увеличение на учителските заплати

В проекта има заложени и обучения на над 4 000 педагогически специалисти и непедагогически персонал. Тук се включват и образователни медиатори, социални работници и друг непедагогически персонал. В дейностите са заложени занимания по интереси, междуучилищни дейности и допълнителни обучения по учебни предмети. Идеята е учениците да преодолеят затрудненията в ученето и да преминат по-плавно през етапите на образование.

istock
istock

Тази е първата от серия операции, насочени към обща и допълнителна подкрепа за училищното образование. През тази година се предвижда да бъде обявена аналогична процедура и за детските градини, съобщи изпълнителният директор на ИА "Програма за образование" проф. Георги Вайсилов. Той припомни, че Програма „Образование“ има обща стойност около 1,9 млрд. лв., което е два пъти повече от средствата в предходния период в рамките на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Проектът „Успех за теб“ е фокусиран основно от 1 до 7 клас. Поставя се акцент върху кариерното ориентиране на учениците, за да могат да направят своя информиран избор, особено след 7-ми клас на къде да продължат образованието си. Има възможност и за подкрепа по български език и литература на ученици от гимназиален етап, за да могат да се представят успешно на държавните зрелостни изпити.

По-евтин обществен транспорт за ученици и пенсионери

Друга част от дейностите са за деца със специални образователни потребности. Със средства по проекта могат да се назначат специалисти – ресурсни учители, психолози, логопеди, включително медиатори за тези, които са от уязвими групи. От една страна децата в риск се подкрепят децата в подготовка по учебното съдържание, а от друга – чрез рехабилитации и терапии, психологическа подкрепа и др. И за двата вида подкрепа могат да се назначават специалисти, които да работят в училищата с тези деца, като тук се включват ресурсни учители, психолози, логопеди, социални работници. Училищата ще получават финансиране за работа с деца с изявени дарби, за тяхната подготовка в областта, в която те развиват своите заложби и способности.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg