Учителите ще получават допълнително възнаграждение за работата с ученици, които са останали да учат дистанционно. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Педагозите ще получават за тях допълнително по 15 лева на час, отбеляза той.

По думите му на децата, които са останали под карантина, днес вече трябва да им бъде предоставено компенсаторно обучение от училищата.
Вълчев обясни, че едната възможност за децата е да се включат във виртуалната класна стая, а другата възможност е допълнително възлагане на задачи.

Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици. По думите му тепърва ще има още случаи на коронавирус в училища, но не се очаква бум.

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден ежедневно, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, защото това е процентът. Вероятно, това ще бъде ситуацията през цялата учебна година. Работещите в системата на предучилищното и училищното образование са над 3 процента от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и училищата са 12-13% от населението. Колкото и да боледуват, трябва по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици", посочи министърът.

istock
istock

На  въпрос защо на първия учебен ден в столичното 55-то училище „Петко Каравелов“ е бил допуснат учител със симптоми на коронавирус, Вълчев заяви, че се извършва проверка.

На този етап той не смята, че ръководството на учебното заведение е проявило безотговорност: "Много е субективно да се каже какви симптоми е имал, те може да са били много леки, не мога да коментирам в момента, тъй като рискуваме да обвиним учителя без да е бил виновен. Ние ще проверим случая, но, пак казвам, най-важна е личната отговорност. Личната отговорност на всеки един учител, на родителите за техните деца".

Без маска в клас ще се наказва само в краен случай

Министър Вълчев посочи, че сега се подават заявления от учениците, които искат да учат дистанционно.
 
По здравословни причини са подадени заявления от близо 280 ученици, а 220 са заявленията, подадени по желание от ученици, които искат да учат дистанционно. Така общо към момента подадените заявления за дистанционно обучение на ученици са близо 500, като "очаквам голяма част от училищата да предоставят компенсаторно обучение", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти на четвъртата национална конференция "Образование 4.0".
 

istock
istock

Той уточни, че това компенсаторно обучение включва няколко алтернативи. Едната от тях е учениците да се включат в реалната класна стая чрез виртуална връзка. Втората възможност е за допълнителни часове за работа с учителите, а третата възможност е за възлагането на задачи на учениците и за контрол на изпълнението им.
 
Според него се очаква малка част от учениците да се включат в т.нар. "дистанционни центрове".
През следващата седмица ще стане ясно колко от тези 15 дистанционни центрове ще се наложи да започнат да функционират, като "очаквам един или няколко от тях да започнат да работят", обяви образователният министър. Той посочи, че по-добрият случай е учениците да останат в училище и да запазят връзката със собствените си учители и съученици, ако се включват в част от часовете.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg