В момента заплатите на учителите са мотивиращи и има много кандидати за обявените места. "През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. Това заяви бившият министър на образованието Николай Денков коментира в "Денят започва".

От 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв. Средната е 2032 лв. Той изрази увереност, че всеки следващ ще продължи да поддържа това ниво на заплатите, за да могат да бъдат подбрани най-добрите кандидати.
 
Относно недоволството във ВУЗ-овете, че нямат пари да осигурят увеличението на заплатите на преподавателите, обясни, че заплатите на асистентите е постановено да са 1500 лв. Увери, че парите за тези увеличения са осигурени до края на годината с актуализацията на бюджета. Парите са преведени във висшите училища.
 
"Висшите училища, които имат проблеми, получават десетки, даже до сто пъти по-малко, отколкото други висши училища получават, защото не осигуряват съответното качество и имат по-малък брой преподаватели."
 
Николай Денков посочи още, че Здравното министерство ще реши дали тази учебна година децата ще бъдат тествани. Вариантите на вируса в момента обаче не предполагат затваряне на училищата.

Досега нямаше никаква наредба и правилата за избор на директори на училища бяха неясни. Те никога не са били обсъждани публично, никога не са били подлагани на такова обсъждане, на каквото е нашата наредба, коментира още Денков.

Вижте новите заплати на учители и директори

За първи път сложихме за публично обсъждане наредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са силно политически мотивирани, но също така има и своите поддръжници, защото съвсем нормално е за длъжността на един директор да има изисквания за визия как ще се развива училището, да има изисквания за лидерски умения и подобни изисквания се оценяват стандартно, когато се търсят хора за подобни позиции, отбеляза още той.
 
По думите му системата е изключително тежко политизирана през последните 4 години именно с досегашните правила.

 

istock
istock

С промените в закона забранихме всякаква политическа и партийна дейност в нашата система. Това означава, че "изпращането на автобуси, изпращането на служебни имейли да гласуват за един или за друг - широка практика до миналата година, в момента е абсолютно забранено. Ако един директор, ако един началник на Регионално управление си позволи да направи такова нещо днес, той може да бъде уволнен на базата на тези промени в закона", допълни още Николай Денков.
 
Поясни, че директорите на училища могат да участват в изборите. Това е тяхно гражданско право. Но излизат в отпуска и в това време могат да бъдат в кампания, могат да бъдат избрани.
 
Временно изпълняващи на длъжността винаги е имало в училищната система. Истинският проблем е неяснотата, но това по никакъв начин няма да затрудни подготовката на учебната година. Конкурсите се обявяват сега - в най-подходящото време, тъй като вече са завършили изпитите от едната учебна година, трябва да се подготви следващата, в междинния период се провеждат конкурсите, каза бившият министър на образованието.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg