Отпускат 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. 

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Средствата са от държавния бюджет. 

„12 000 от машините ще са за ученици, а 4000 за учители. Училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане в следващите седмици. Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища. Всеки учител трябва да има електронен дневник”, поясни Вълчев.

Министър Вълчев увери, че това не отнема обещанието за още 80 000 компютри, които ще бъдат закупени с европейски средства, но обясни, че самата процедура по финансирането в този случай отнема повече време.

Предлагат 5 пъти повече разрешени отсъствия от училище

По думите му няма как всички ученици и учители у нас да получат лаптопи.

istock
istock

„Общият брой на ученици в страната е близо 700 000, а на учителите – 90 000", коментира той. И заяви, че засега не се предвижда цялостно затваряне на училищата. Заразените деца с коронавирус са 162, а учителите - 159. 

Без глоба за учители и директори ако децата не носят маски в училище

„От началото на учебната година минаха 30 дни. Това означава, че по 5-6 учители и ученици се заразяват на ден”, поясни Красимир Вълчев. 

99,7% от учениците учат присъствено, уточни министърът.

"Категорично засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме през седмиците на грипните вируси", заяви Красимир Вълчев.

Все пак, държавата взема мерки и се подготвя и за дигитално обучение, каквото прилагат всички класове под карантина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg