Инспекцията по труда информира над 2000 ученици за трудовите и осигурителните им права, съобщиха от пресцентъра на Главната инспекция по труда.

"Защо само декларираният труд те защитава? Кой следи за правата на работещите в България? На колко години и как се започва работа у нас и защо непълнолетните работници трябва да получават поне минималната работна заплата, въпреки че работният им ден е 7 часа?", са въпросите, на които са получили отговори над 2000 ученици от втори гимназиален етап от 56 училища в цялата страна по време на онлайн срещи с експерти от Инспекцията по труда, направени в рамките на Седмицата на действието, с която приключи Европейската кампания за деклариран труд, уточняват от ГИТ.

Работещите без договор в заведенията намалели с 1/3

Учениците масово са предполагали, че Инспекцията по труда е тази, която защитава правата на работещите у нас и са признали, че са готови да работят без трудови договори заради по-високото възнаграждение.

istock
istock

Те са разбрали, че със сключване на трудов договор за тях произтичат и осигурителни права, за спазването на които контролът е вменен на Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ), посочват от ГИТ.

Експертите от Инспекцията по труда са споделили и опит от контролната дейност, който показва, че когато работниците се съгласят да работят без трудов договор, много често те биват освобождавани от работа без да получат каквото и да е възнаграждение за отработеното време и не могат да си потърсят правата поради липса на доказателства за съществуване на трудово правоотношение.

Признава ли се трудов стаж, натрупан в друга държава

Чрез калкулатора на загубите, разработен в рамките на кампанията на Приходната агенция "Заплата в плик", учениците са изчислявали колко биха загубили от обезщетения, ако се осигуряват само върху част от възнагражденията си. Било им е обърнато внимание, че макар пенсията да е далечна перспектива за тях, когато коректно плащат данъци и осигуровки, те гарантират изплащането на пенсиите на своите пенсионирани близки.

istock
istock

Бъдещите работещи са научили, че преди започване на работа работодателят е длъжен да им предостави екземпляр от сключения трудов договор, подписан и от двете страни, уведомление за регистрацията му в НАП, както и длъжностна характеристика, за да знаят каква работа се очаква от тях да изпълняват.

Вижте колко стигнаха заплатите у нас в кризата

Разбрали са също, че могат сами да следят дали работодателят им изпълнява коректно задълженията си да подава нужните документи, гарантиращи осигурителните им права, чрез персонален идентификационен код. Такъв издават и НАП, и НОИ.

Презентацията е била предоставена на училищата, за да бъде използвана при желание от учителите. Инспекцията по труда планира инициативата да продължи и през следващата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg