С 1/3 са намалели работещите без трудов договор в секторите хотелиерство и ресторантьорство в резултат на предприетите от правителство мерки за подкрепа на бранша.

Това показват резултатите от анализ на изпълнението на Постановление № 55 на Министерски съвет от 30 март 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите, известно още като мярката 60/40. Анализът е разработен от експерти от МТСП, АЗ и НОИ по предложение на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
Според проверка на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ в двата сектора делът на работещите без трудов договор е намалял от 0,6% през първите 9 месеца на 2019 г. на 0,4% за същия период през 2020 г.
Това на практика доказва, че предприетите помощни мерки, освен че подпомагат бранша, съдействат и за изсветляване на „сивия“ сектор в него.
 
Както е известно, в подкрепа на собствениците на заведения ДДС беше намален от 20 на 9%, а в помощ на служителите е именно мярката 60/40, която за бранша е 80/20 и благодарение на нея хиляди запазиха работните си места.
 

istock
istock

Проверка на Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България показва, че намален данък добавена стойност за заведения е стандартна практика в голяма част от европейските държави. В Австрия ставката бе намалена от 10 на 5%. В Белгия – от 12 на 6%. В Кипър – от 9 на 5%. В Чехия - от 15 на 10%. В Германия данъкът бе намален на два пъти и в момента е 5%. В Гърция намалението е от 24 на 13%. В Литва – от 21 на 9%. В Англия – от 20 на 5%. В Турция пък е символичния 1%.

БАЗ настоява за по-ниска данъчна ставка и за доставките на храна

Прави впечатление също, че в момента България е една от най-либералните държави по отношение работата на заведенията, посочват от асоциацията. Те припомнят, че у нас ресторантите отвориха летните си градини на 6 май, а на 1 юни отвориха изцяло. В средата на юни пък заработиха нощните клубове.

istock
istock

Заведенията работят при строго спазване на противоепидемични мерки, които бяха наложени още при отварянето им - разполагането на масите на не по-малко от 1.5 метра една от друга. Не повече от четири лица на маса или по едно семейство. Обслужващият персонал е с поставена защитна маска или шлем. Почистват се и се дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител. На видни места пък се поставят дезинфектанти за ползване от посетителите.

В Европа обаче се наблюдава масово затягане на мерките след втора вълна на Covid-19, каквато до момента у нас няма.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg